Memorandumul pentru aprobarea negocierii Acordului-cadru de imprumut intre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) destinat proiectului privind reabilitarea monumentelor istorice a fost aprobat in sedinta de Guvern de miercuri. Imprumutul este in valoare de 78,2 mil. euro, destinat reabilitarii si restaurarii monumentelor istorice. BDCE ar putea aproba in septembrie, un alt imprumut de 116,2 mil. euro, pentru construirea, reabilitarea si modernizarea unor cladiri de interes cultural.

Obiectivul principal al proiectului este consolidarea, reabilitarea, restaurarea si imbunatatirea functionalitatii a 14 monumente istorice de mare valoare si importanta. Acestea fac parte din patrimoniul national si sunt in proprietate publica a statului. Sunt vizate, printre altele: Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Istorie al Romaniei, Complexul National Muzeal Moldova - Iasi (Palatul Culturii din Iasi, Muzeul Cucuteni etc.), Teatrul National Cluj-Napoca, Centrul de Cultura Rosetti Tescanu, Bruckenthal Museum din Sibiu. Agentia de implementare a proiectului va fi Ministerul Culturii si Cultelor. Costul total net al acestui proiect, prevazut a se finaliza pana la sfarsitul anului 2009, se ridica la 99 mil. de euro. Guvernul Romaniei contribuie cu suma de 20,8 mil. euro.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.