Dupa Andrei Serban, Liviu Ciulei si Lucian Pintilie, trei tineri dramaturgi romani atrag atentia jurnalistilor americani

Cotidianul american "The New York Times" vorbeste, in articolul "De la Bucuresti la New York, realitatea cucereste scena", publicat ieri, despre preferinta tinerilor romani pentru teatrul "politic". Printr-un proiect al Immigrants Theater din New York, trei dramaturgi au fost invitati in SUA sa lucreze la spectacole lectura dupa textele lor. Piesele "Stop the Tempo", de Gianina Carbunariu, "RedBull", de Vera Ion, si "Romania, te pup", de Bogdan Georgescu, au ajuns la Centrul Martin Segal al Universitatii din New York.

Profesorul de la UNATC, Nicolae Mandea, care i-a insotit pe cei trei, povesteste ca newyorkezii i-au primit cu reactii pozitive: "Faptul ca sint atit de tineri i-a surprins pe americani, pentru ca Gianina, Vera si Bogdan au fiecare o viziune personala, plina de umor si originalitate". Initiativa pentru acest sejur a apartinut regizoarei Roberta Levitow. Ei participasera la cele trei workshopuri de dramaturgie conduse de regizoarea americana in ultimii doi ani in Romania. Pentru ca au convins-o piesele lor, Roberta Levitow, care are un cuvint important de spus in teatrul american, cu peste 50 de spectacole montate la New York si Los Angeles, a vrut sa-i puna pe tinerii romani fata in fata cu colegii lor americani.

Tinerii au aceleasi probleme

Desi familiarizati cu teatrul est-european, artistii americani de la Centrul Martin Segal stiau prea putine despre ce se intimpla acum pe scenele romanesti. Profesorul Nicolae Mandea, prins de proaspata experienta americana, precizeaza: "Stiau de Liviu Ciulei, Andrei Serban si Lucian Pintilie, vorbeau despre amanunte din montarile facute de ei cu ani in urma. Ca specialisti, sint bine pusi la punct cu teatrul rus, polonez".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.