Renumitul istoric de arta Raoul Sorban a incetat din viata la venerabila varsta de 94 de ani

Raoul Sorban s-a nascut in familia unor nobili romani, in 1912, la Dej. Intre 1940 si 1944 a colaborat cu miscarea sionista pentru salvarea evreilor din nord-vestul Ardealului, ocupat de Ungaria horthysta.

La sfarsitul anilor '40 a fost rectorul Institutului de Arta din Cluj, dupa care a fost scos din invatamant si recalificat zugrav. I-a fost confiscata casa, iar in 1952 a fost inchis. Patru ani mai tarziu a iesit din inchisoare si a ajuns apoi redactor la Editura de Stat pentru Literatura si Arta, de unde a fost dat afara pentru ca incheiase un contract cu Lucian Blaga spre a scrie o carte despre bisericile romanesti din Ardeal.
In 1958 a fost primit la Televiziune, apoi, in 1963, la catedra de Istorie a Artei de la Universitatea Bucuresti de unde a iesit la pensie, in 1978.

Si dupa pensionare a avut o intensa activitate publicistica si artistica. In 1987, la Tel Aviv, profesorul Raoul Sorban a fost consacrat "Drept intre popoare" - Yad Washem - acest titlu de mare noblete fiindu-i conferit pentru contributia sa la salvarea vietilor a mii de evrei.

Slujba de inmormantare a marelui carturar va fi oficiata, vineri, la Catedrala Greco-Catolica din Dej, judetul Cluj, trupul neinsufletit urmand a fi depus in Cimitirul Florilor alaturi de cel al parintelui sau, compozitorul Guilelm Sorban.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.