Cele mai recente statistici ale Agentiei Nationale Antidrog (ANA) privind situatia consumului de droguri in Romania situeaza consumul de tigari pe locul doi, dupa cel de alcool. Situatie ingrijoratoare se prezinta insa la nivelul bolilor pulmonare, in cazul carora, potrivit statisticilor Institutului National de Pneumologie, majoritatea cazurilor de cancer pulmonar, astm bronsic si BPOC sunt cauzate ori amplificate de consumul de tutun.

Studiul, efectuat de ANA pe 3.500 de persoane de ambele sexe, cu varste diferite si din diverse medii sociale, arata ca un procent de 61% din acestea au fumat cel putin o data, de-a lungul vietii, in timp ce mai mult de un sfert (31,3%) fumeaza zilnic. Potrivit Ministerului Sanatatii, in Romania mor anual de cancer peste 40.000 de persoane, fumatul fiind in mare masura raspunzator, in special, de cazurile de cancer pulmonar.

O statistica a Institutului de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti indica tutunul ca fiind cauza principala a cancerului pulmonar, in proportie de 90% la barbati si 79% la femei. Aceeasi statistica arata ca, in cazul unei persoane care fumeaza mai putin de 10 tigari pe zi, riscul de imbolnavire este de 10 ori mai mare decat in cazul uneia nefumatoare, in timp ce la un consum de 30 de tigari zilnic, riscul e de 40 de ori mai mare. Iar daca persoana respectiva fumeaza peste 40 de tigari zilnic, ea prezinta un risc de 70 de ori mai mare decat una care nu fumeaza.

Din aceasta categorie nu sunt exclusi nici fumatorii pasivi, ce prezinta un risc de peste 100 de ori mai mare de a se imbolnavi de cancer pulmonar decat in cazul persoanelor care au locuit sau muncit 20 de ani intr-o cladire cu azbest, alt factor responsabil de producerea bolii. O alta boala periculoasa asociata consumului de tutun este astmul bronsic. Aceeasi statistica arata ca adultii fumatori au mai des infectii respiratorii decat nefumatorii si fac crize astmatice mai frecvente si mai severe. In plus, nici copiii astmatici si care locuiesc in case de fumatori nu sunt feriti, avand un risc de aparitie a bolii cu 31% mai mare decat in cazul celor ce nu sunt expusi fumului, iar riscul de a suferi o criza care sa necesite intubatie este de 22 de ori mai mare.

Mai ingrijorator este faptul ca gradul de constientizare a populatiei cu privire la efectele tigarilor nu e atat de ridicat, pe cat s-ar crede. Astfel, in cadrul unui studiu ANA, intrebati care este cauza renuntarii la fumat, numai 56% din respondenti au declarat ca din cauza problemelor de sanatate, restul procentelor referindu-se la vointa, probleme financiare ori cauze familiale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.