ENERVARE. Sforaitul, cea mai neplacuta tulburare de somn, este chiar o cauza majora de stres. Se estimeaza ca aproape 42% din populatia Romaniei sforaie
Multe dintre relatiile de cuplu au de suferit ca rezultat direct al sforaitului. Cu totii stim ce e sforaitul, dar ce anume declanseaza acele zgomote nocturne care ne impiedica sa adormim? Cercetatorii au identificat o serie de factori ce favorizeaza sforaitul si care, odata inlaturati, asigura un somn linistit si odihnitor. Alcoolul consumat cu mai putin de o ora inainte de culcare intensifica sforaitul. Raceala si gripa pot cauza blocaje nazale, care limiteaza fluxul de aer, determinand respiratia pe gura. Un alt factor "vinovat" de aparitia sforaitului este prezenta celulelor adipoase in regiunea posterioara a gatului, fapt intalnit la persoanele obeze.

Fumatul poate irita regiunea posterioara a gatului, fumatorii fiind de doua ori mai predispusi la sforait deoarece caile lor respiratorii devin inflamate si se blocheaza. Un remediu medicamentos sau naturist "antisforait" nu a fost descoperit pana acum. Cu toate acestea, medicii recomanda ca tratament dormitul fara perna, scaderea in greutate sau, in cazurile mai "zgomotoase", palatoplastia chirurgicala, ce elibereaza caile respiratorii obturate.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.