In fata teatrului Divadlo din Karlovy Vary, cea mai vestita statiune a Cehiei, l-am intalnit pe Nicolae Tanase, un roman care traieste de 11 ani in Praga. Ce pot vorbi doi romani cand se intalnesc intr-o tara straina decat despre... alti romani! Viziunea cinematografica a interlocutorului meu - un regizor tanar, absolvent al Facultatii de inalte Studii Cinematografice din Praga (FAMU) - ma ajuta sa inteleg felul in care cehii ii privesc pe romanii pripasiti la ei in tara.

Fanfara Ciocarlia detroneaza manelele

Recent, s-a desfasurat in buricul capitalei Cehiei festivalul "Respect", o suita de evenimente "de club", o sectiune importanta fiind dedicata muzicii tiganesti. Formatii din Bulgaria, Romania, Ungaria au fost invitate sa incante audienta locala. Pentru cele patru zile ale festivalului, cehii au scos din buzunar in jur de 25 de euro pentru un bilet si au umplut pana la refuz salile, dansand de mama focului pe ritmurile tiganesti. Au cantat pentru cehi (nu pentru romanii din diaspora, cum se obisnuieste) Fanfara Ciocarlia din Zece Prajini si Taraful Haiducilor din Clejani. La astfel de concerte, manelele sunt prohibite!


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.