Romanii maninca mai mult decit europenii, dar cheltuiesc mai putini bani pe educatie, sanatate si cultura.

Romanii au cheltuit cu aproape 5% mai mult in 2005, fata de anul precedent, pentru cumpararea bunurilor, plata serviciilor, a impozitelor si a investitiilor. Cei mai multi bani s-au dus pe bunurile de consum, pentru care un roman a dat in medie, in fiecare luna a lui 2005, 8,7 milioane de lei, cu 1,2 milioane mai mult decit in 2004.

Potrivit ultimului raport al Institutului National de Statistica (INSSE) privind nivelul de trai in Romania, ca si in anii trecuti, romanii ramin tributari cheltuielilor cu bunurile perisabile, care detin peste 45% din totalul cheltuielilor, si lasa pe ultimele locuri nevoi cum ar fi educatia, sanatatea, recreerea si cultura. Bauturile alcoolice si tutunul isi pastreaza pozitia in primele cinci categorii de cumparaturi, alaturi de transport, imbracaminte si comunicatii.

2 angajati la 1 patron

Acelasi studiu mai arata ca exista diferente considerabile intre cheltuielile facute de patroni si cele ale salariatilor. In timp ce, intr-o casa unde capul familiei este patron, se cheltuiesc lunar aproape 25 de milioane de lei, cu preponderenta pe bunuri nealimentare, familia unui salariat cheltuieste aproape 15 milioane de lei lunar. Majoritatea banilor salariatilor merg in schimb pe mincare si mai putin pe marfuri nealimentare sau servicii.

Piine si carne

Kozac Gyula, specialist in consumerism, spune ca nu exista schimbari majore in comparatie cu 2004. "Observam ca alimentatia ramine pe mai departe costisitoare. In medie, aproape 50% din cheltuieli sint pentru alimente. Este un fenomen caracteristic societatilor mai putin dezvoltate economic", afirma Kozac Gyula.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.