Radu Cosasu prefera sa nu isi publice jurnalul, iar Stelian Tanase isi pastreaza intimitatea pentru el

In fragmentele de jurnal scrise de Marin Preda in 1964 si aparute postum, 40 de ani mai tirziu, autorul "Morometilor" aprecia ca "Jurnalul intim cu scopul de a-l da publicitatii e un nonsens". Printre argumentele sale se numara si acela ca, in destule situatii, chiar autorul isi descifreaza cu greu notitele grabite si confuze - despre cine vorbea, ce ii cauzase o stare sau alta. Unii dintre scriitorii autohtoni se indoiesc chiar ca publicul ar fi interesat sa citeasca jurnale, fie ele literare sau intime.

Exercitiu de sinceritate

Dintre putinele jurnale de scriitori care i-au placut, poetul Florin Iaru il numeste pe primul loc pe cel al Virginei Wolf pentru ca "e asa cum inteleg eu ca trebuie sa fie, adica sincer, adevarat. M-au prins nebuniile ei. Era evident sarita rau de pe fix". In plus, autoarea nu-l scrisese pentru a fi publicat. Lui Iaru i-a placut si "Jurnalul fericirii", al lui Steinhardt, despre care afirma, in ciuda titlului, ca e "o opera de fictiune, pentru ca e rescris din memorie mai tirziu". Cu toate astea, el se declara convins de inutilitatea jurnalului. Motivul?

"Daca-l tii, o faci doar pentru tine, e secret si spui tot adevarul acolo. Daca-l scrii ca sa-l publici, n-ai sa spui adevarul si atunci e inutil." Cu asemenea convingere, Iaru nu se vede tentat in nici un fel sa umple cu relatari personale pagini intregi. Nu o face nici mai tinarul prozator Ionut Chiva, pentru care "jurnalul ar trebui sa fie un exercitiu de sinceritate, lipsit de inhibitii, nu tot un joc pe teren literar".

Scriitorii sint plicticosi

Daca experienta detentiei in inchisorile comuniste merita consemnata exact asa cum s-a intimplat, destule povesti din viata unui scriitor n-au nimic cu adevarat iesit in comun. Intr-o banala rutina traiesc pina si cei care ne surprind cu potentialul socant al cartilor lor. Ionut Chiva afirma ca in mintea acestora nu se intimpla, in mod curent, nimic exceptional. "Interioritatea unui scriitor e destul de plictisitoare in majoritatea cazurilor, cum se vede si la Cartarescu. Poti scrie un jurnal interesant doar daca treci prin momente istorice deosebite, printr-un razboi sau prin intimplari cu semnificatie sociala", considera Chiva.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.