Acestia spun ca intervalul de timp de la ultima criza pana la acordarea permisului de conducator auto trebuie micsorat

Bolnavii de epilepsie solicita revizuirea actualei legislatii privind calitatea de conducator de autovehicule a epilepticilor. Asociatia Nationala a Bolnavilor de Epilepsie din Romania (ANBER) sustine ca "legislatia existenta in momentul de fata in Romania permite persoanei cu epilepsie sa conduca daca nu are crize de epilepsie un anumit interval de timp - de exemplu, doi ani - si daca medicul de specialitate considera ca acesta este apt sa conduca. Insa, in tara noastra medicii se tem sa-si asume responsabilitatea de a declara o persoana cu epilepsie compatibila cu calitatea de conducator auto, chiar in conditiile in care ar trebui sa faca acest lucru".

Reprezentantii ANBER spun ca fara a detine permis de conducere, sansele de angajare ale epilepticilor sunt foarte reduse: "Stim cu totii ca, in prezent, pentru a obtine un loc de munca, permisul de conducere este o conditie aproape universal valabila. Neacordand persoanelor cu epilepsie acest drept, reducem si mai mult sansele de integrare in munca ale acestor persoane". Totodata, membrii ANBER declara ca "cea mai mare parte a tarilor europene militeaza pentru reducerea intervalului de timp de la ultima criza pana la acordarea permisului de conducator auto spre doi ani sau chiar un an, iar in cazul crizelor morfeice la 6 luni".

Acestia dau drept exemplu Irlanda, "unde anul trecut s-a reusit modificarea legislatiei in sensul in care persoanele cu epilepsie care nu au nici o criza timp de un an pot primi dreptul de a conduce autovehicule".

Intr-o scrisoare adresata ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ANBER solicita "clarificarea legislatiei romanesti asupra acestui aspect deoarece neprecizarea cu claritate a conditiilor in care o persoana cu epilepsie poate dobandi calitatea de conducator auto creeaza o premisa pentru neasumarea responsabilitatii de catre medici".

Pacientii cu epilepsie propun ca printr-un viitor act legislativ "neurologul sa fie obligat sa aduca la cunostinta tuturor pacientilor nou diagnosticati, conditiile in care acestia pot dobandi calitatea de conducator auto, precum si asumarea responsabilitatii neurologului de a declara compatibile cu calitatea de conducator auto acele persoane cu epilepsie care sunt intr-adevar compatibile cu aceasta calitate".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.