Ii vezi la tot pasul. Rasi pe cap, chei ca-n palma, cu suvite sau mese care ascund neindeminatic pielea capului.

Calvitia a devenit o trasatura a societatii moderne. Unii si-o asuma, altii se mindresc cu ea. Psihologii si stilistii au un singur raspuns pentru toti: chelia este o atitudine.

Personaj cu vizibilitate in viata politica si stapin pe discursul public indiferent de subiect, Cozmin Gusa nu este deloc incomodat de faptul ca, la 36 de ani, fruntea i s-a inaltat pina spre crestetul capului. "Sint un om politic care vrea sa convinga prin forta ideilor, nu prin podoaba capilara. Probabil ca as fi fost nefericit daca eram un manechin sau un vinator de fuste", se confeseaza Gusa.

Liderul PIN adauga ca el pune accentul pe alte lucruri, nu pe imaginea exterioara. "Sint si eu unul dintre oamenii care nu cred ca parul, vazut ca podoaba capilara, sau hainele sint importante pentru un om. Am o parere buna despre oamenii cu chelie, cu conditia ca aceasta sa fie dublata de inteligenta", completeaza fostul ziarist.

Chel, insurat si somer

Si, totusi, care au fost cauzele care au alungat firele de par de pe capul politicianului Gusa? "Am inceput sa pierd din par imediat dupa terminarea facultatii, cind m-am trezit insurat, amindoi someri de lux - tocmai terminaseram facultatea ca sefi de promotie", isi aduce aminte liderul PIN.

In privinta parului, "l-am mostenit pe tata, care a inceput sa cheleasca si el tot in jurul virstei de 26 de ani". Concluzia: chelirea a inceput acum zece ani si este ereditara. Chelia, subiect tabu printre barbati pina nu demult, devine pentru Cozmin Gusa avantaj: "La 30 de ani, am devenit secretar general al PSD, poate si pentru ca chelia ma facea sa par mai matur decit eram in realitate".

"Tata, crezi ca o sa fiu si eu chel?"

Atitudinea politicianului in fata procesului ireversibil de chelire este una relaxata. "Ma tund scurt pentru ca e de prost gust sa incerci sa ascunzi chelia cu mese", spune Gusa, pe care il mai cheama si Horea. Adauga: "Un proverb arab spune sa te feresti de oamenii cu barba si mustata, care incearca sa isi ascunda imperfectiunile in vreun fel. Eu sint o persoana deschisa, in armonie cu mine, care nu sta sa se uite in oglinda si sa numere cite fire mai are si cite i-au cazut".

Mai ingrijorat decit tatal pare sa fie fiul, care mosteneste parul tatalui din tinerete: bogat si cirliontat. "Fiu-meu, de noua ani, care are un par bogat, cirliontat si blond, m-a intrebat daca o sa fie si el chel. I-am raspuns 'depinde cum ti-e scris>>", spune Gusa, care nu a pastrat nici o codita sau cirliont din copilarie.

Bodu a chelit de la bereta de marinar

Un alt chelios celebru, Sebastian Bodu, nu mai are complexe, la aceeasi virsta de 36 de ani, in a vorbi despre pierderea podoabei capilare: "Am invatat sa port chelia cu demnitate". Seful Fiscului adauga ca "la 36 de ani nu mai face nimeni misto de mine ca am chelie, dar momentul e dureros, mai ales atunci cind ti se intimpla in tinerete".

In plus, seful ANAF spune despre chelie ca nu il imbatrineste, ci din contra. "Cind ma imbrac sport, ma ascund deseori sub o sapca si arat cu 4-5 ani mai tinar", clarifica secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, originar din Constanta.

"Am inceput sa chelesc cind eram foarte tinar, la 19-20 de ani", explica seful de la ANAF. Pentru Sebastian Bodu, momentul a fost dramatic, pentru ca schimbarea a fost brusca: de la plete la lipsa lor. "Intr-un an am pierdut foarte mult par din cauza beretei/castii pe care eram obligat, ca marinar, sa o port pe cap tot timpul", continua Bodu.

Acceptarea imaginii s-a dovedit mai dificila decit si-ar fi imaginat. "M-am dat pe cap cu toate prostiile de leacuri babesti, cu ou, cu rostopasca, cu usturoi, dar degeaba. Imi aduc aminte si de o intimplare mai hazlie din acele vremuri, dintr-o seara in care ma dadusem cu usturoi pe cap, inainte sa ies in oras. M-am intilnit cu prietenii, m-am urcat in autobuz si am plecat spre Mamaia. Pina sa ajungem la club a inceput sa ploua, iar in momentul in care am ajuns la club, miroseam tot a usturoi. Am tacut chitic si dupa ce s-a golit jumatate de club din cauza mirosului", chicoteste seful ANAF, doctor in drept al Academiei de Studii Economice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.