Patru scoli din Neamt au reusit performanta de a inregistra ZERO promovati la Testele Nationale.

Inspectorii scolari impart vina intre elevii care nu mai sunt preocupati de scoala, parintii care nu ii supravegheaza si dascalii care nu-si fac datoria. Profesorii din cele patru scoli nu se simt vinovati pentru situatia creata si dau vina pe dezinteresul copiilor. Cei care au terminat clasa a opta recunosc ca n-au prea invatat. Unii nici nu s-au prezentat la examen. Un elev a povestit ca in ziua examenului a fost trimis cu oile la pascut. Cei mai multi dintre elevii nemteni nu isi doresc sa intre la licee, ci se bazeaza pe locurile din scolile de meserii.

Extreme

Judetul Neamt se afla pe locul 31 in tara in ceea ce priveste promovabilitatea la Testele Nationale. Cele mai slabe rezultate au fost inregistrate la scolile Plaiesu din comuna Timisesti, Solca, din comuna Onicen, Scoala Traian din comuna Zanesti si scoala Poienari. Rezultatele au aratat extremele din Invatamant: exista scoli cu promovabilitate de 100%, dar si cu niciun elev care sa fi reusit sa obtina nota minima de trecere. Inspectorul scolar general, Dorina Luminita Drexler, a declarat: "Elevii fie nu s-au prezentat, interesul lor pentru carte fiind practic inexistent, fie s-au prezentat fara sa fie pregatiti. Trebuie sa recunoastem si deficientele cadrelor didactice sau ale suplinitorilor. Acestia au intrat in atentia noastra si vom organiza o consiliere in domeniul didactic si al disciplinei".

Vina pe familie

De cealalta parte, localnicii din comunele in care niciun elev nu a trecut de Testele Nationale dau vina pe familie. "De la noi din sat au iesit oameni de vaza, preoti, invatatori, profesori", spune o batrana din satul Traian. Ea considera ca parintii trebuie "sa-i traga de urechi" pe copii.

Un alt localnic crede ca lipsa banilor si a conditiilor de trai sunt unele dintre impedimente.
"Unii parinti nu au conditii, nu au locuri de munca, nu au bani, altii beau peste masura si isi pun copiii la munca in loc sa-i trimita la scoala", a adaugat localnicul.

La trecutu-ti mare... fara viitor

Judetul Neamt nu a dus insa, dintotdeauna, lipsa de capete luminate. In judet, au vazut lumina zilei Ion Creanga si Vasile Conta, filosof de talie internationala si fost ministru. Mai mult, cei doi au fost si colegi de clasa. In plus, in judet s-au nascut si Constantin Prangati, Alexandru Cantacuzino - Pascanu, Constantin Prasnea, Theodor Ivascu, Mihail I. Adamescu, Vasile Orosanu si Serafim Lungu.

Examenele nationale pica Romania la testul de moralitate

Scandalul fraudei de la examenele nationale din anul acesta a adus Romaniei critici din partea Statelor Unite ale Americii. Adjunctul sefului de misiune al Ambasadei SUA, Mark Taplin, a sustinut ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca este ingrijorat de ceea ce s-a intamplat recent cu subiectele de examen si ca scolile trebuie sa aiba un rol important in educatia impotriva coruptiei, nu sa o incurajeze. Potrivit organizatiei Transparency International, ca nivel al coruptiei, Romania are nota trei, pe o scara de la 1 (gradul de cel mai corupt), la 10 (cel mai putin corupt).


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.