Uniunea Europeana a elaborat un ghid pentru pacienti care spune cum trebuie sa tratam medicul. Ghidul este rezultatul cercetarii relatiei medic-pacient, dar si a erorilor medicale. "Prevederile ghidului se regasesc si in Codul de Deontologie Medicala al Colegiului Medicilor", ne-a declarat dr. Vasile Astarastoae, presedintele Comisiei de Bioetica din cadrul CMR. Pacientii sunt sfatuiti sa se documenteze asupra performantelor medicului inainte de vizita, sa astepte atentie si respectarea normelor de igiena, iar atunci cand sunt diagnostice grave sa solicite si o a doua opinie. Pacientului i se cere mai multa responsabilitate, o informare corecta si completa a doctorului si respectarea sfaturilor acestuia.

Roaga doctorul sa-si dezinfecteze stetoscopul
Nu trebuie sa ne fie jena sa-i cerem medicului sa dezinfecteze stetoscopul. Daca un medic ne consulta cu un stetoscop murdar, suntem expusi tuturor bacteriilor purtate de pacientii care au fost consultati anterior. Este periculos, mai ales in cazul in care pe piele exista rani.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.