Lumea moderna se confrunta cu o adevarata epidemie de astm, atrag atentia medicii.

Peste 300 milioane de persoane sufera de aceasta boala, iar numarul astmaticilor este in continua crestere. Predispozitia genetica are un rol important, dar mediul inconjurator si stilul de viata modern favorizeaza instalarea bolii.

Satenii, la adapost de astm

Prof. dr. Tari Haahtela, directorul Spitalului Universitar pentru Piele sI Alergii din Helsinki, Finlanda, a coordonat mai multe studii care sa determine cauzele raspandirii astmului. Echipa sa a studiat populatia din partea finlandeza si din partea rusa a regiunii Karelia si a constatat ca oamenii din mediul rural se imbolnavesc mai rar de astm. "Dupa razboi au aparut antibioticele, vaccinarile, apa curenta, laptele pasteurizat. Toate acestea au redus expunerea la microbi", a declarat prof. dr. Tari Haahtela.

Acesta a mai constatat ca numarul persoanelor care sufera de astm este direct proportional cu dezvoltarea unei tari si, implicit, cu suprafata de asfalt existenta. Pe de alta parte, costurile tratarii astmului sunt foarte mari. "Medicii trebuie sa urmareasca patru principii: sa inceapa tratamentul cu antiinflamatoare, sa ofere medicamente in raport cu severitatea bolii, sa inceapa devreme tratamentul in cazul astmului sever si sa educe pacientii", a mai spus prof. dr. Tari Haahtela.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.