La fraude cu bani europeni, tara noastra e pe primul loc. Reforma in psihiatrie e retardata .

Coruptia din Romania a ajuns din nou in prim-plan la Bruxelles. In acelasi timp, la Bucuresti, Markos Kyprianou, comisarul europen pentru sanatate si protectia consumatorului, vorbeste astazi despre dezastrul din sanatate, unde reforma psihiatriei a intarziat cu 4 luni, dupa cum ne-au declarat surse de la Bruxelles. e Comisia Europeana arata ca Romania este campioana la nereguli in cheltuirea fondurilor PHARE, SAPARD si ISPA.

Fonduri deturnate in alte scopuri, documente lipsa, incomplete sau falsificate sunt doar cateva din problemele semnalate in raportul realizat de oficialii europeni. Pentru fondurile ISPA, spre exemplu, situatia este cea mai grava, Romania avand 22 de cazuri cu probleme, fata de numai 3 cazuri cate au 11 tari la un loc. Pe de alta parte, discursul critic al lui Kyprianou se va referi la reforma psihiatrica, ce presupune ca ingrijirea persoanelor cu afectiuni psihice sa nu se mai faca in spitale, ci in centre ambulatorii comunitare. Planurile au ramas doar pe hartie, inregistrandu-se intarzieri de 4 luni. Reforma, considerata criteriu politic de aderare, este necesara pentru a elimina abuzurile din spitalele de psihiatrie si pentru a incerca reintegrarea pacientilor in societate. Scopul ei este inlocuirea modelului sovietic de ingrijire cu cel occidental.

Campioni la frauda

Romania este campioana la nereguli legate de cheltuirea fondurilor PHARE, SAPARD si ISPA. Aceasta este concluzia celor doua rapoarte date ieri publicitatii de catre Comisia Europeana, care situeaza tara noastra pe primul loc la numarul de nereguli si anchete din toate cele 12 tari monitorizate. Este vorba despre raportul pe 2005 al Comisiei privind lupta impotriva fraudei si protectiei intereselor financiare ale UE si despre raportul OLAF pentru perioada iulie 2004-decembrie 2005. Statisticile primului raport arata ca Romania ocupa locul I in privinta numarului de nereguli inregistrate in cheltuirea fondurilor comunitare, raportat la valul 10+2, insemnand 10 noi state membre ale UE si doua in curs de aderare: Romania si Bulgaria. Pentru fondurile SAPARD, Romania totalizeaza aproape acelasi numar de nereguli cat toate cele 11 tari la un loc, adica 82, fata de 85 ale lor, in total.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.