Modalitatea de restituire a proprietatilor care au apartinut bisericii greco catolice ramane o chestiune controversata atat intre reprezentantii acestui cult si cei ai bisericii ortodoxe, cat si intre partidele din Alianta D.A..

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, membru al Partidului National Liberal, a declarat la BBC ca solutia in cazul proprietatilor bisericesti revendicate de greco-catolici este restituirea lor integrala. Pe de alta parte, reprezentantul PNL, Bogdan Olteanu, spune ca nu se pot neglija nici situatiile in care ortodocsii sunt majoritari:
"Acolo unde exista o singura biserica dorim sa construim una noua, pe care sa o punem la dispozitia credinciosilor ortodocsi, astfel incat sa nu mai existe problema locului unde sa se slujeasca."

"Exista un proiect de a construi biserici pentru ortodocsi in acele localitati unde nu exista solutii alternative, pentru a se putea retroceda biserica catre greco-catolici si in acelasi timp ortodocsii sa aiba un lacas de cult al lor. Proprietatile sunt ale greco-catolicilor, trebuie date greco-catolicilor", a mentionat Bogdan Olteanu.

In urma cu cateva zile, presedintele PD, Emil Boc, a vorbit despre retrocedarea proprietatilor catre biserici in functie de numarul de enoriasi, la putin timp dupa ce mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, declarase ca ar putea sa-si revizuiasca pozitia de neutralitate politica la viitoarele alegeri, daca retrocedarea proprietatilor bisericesti nu va fi reglementata legal.

Presedintele PD, Emil Boc, a declarat la BBC ca "nu este firesc ca intr-o comunitate unde nu mai exista nici un enorias greco-catolic sa dai biserica si terenul acestei comunitati fara nici un reprezentant, creand tensiuni. Acolo poti merge pe o solutie de despagubiri".

"Acolo unde insa comunitatea greco-catolica are mai multi enoriasi, evident ca te orientezi catre acea comunitate si dai despagubiri comunitatii ortodoxe", a mentionat Emil Boc.

Conform ultimului recensamant, in Romania sunt aproximativ 200.000 de greco-catolici. Reprezentantii bisericii greco-catolice sustin insa ca numarul acestora ar fi mai mare.

Biserica Romana Unita cu Roma, sau Greco-Catolica, a fost desfiintata abuziv de regimul comunist in 1948. Proprietatile - e vorba de biserici, manastiri, terenuri si paduri - au fost confiscate si folosite de atunci de Biserica Ortodoxa Romana.

Episcopul Ioan Sisesteanu este sceptic

BBC l-a intrebat pe episcopul greco-catolic al Eparhiei de Maramures, Ioan Sisesteanu, ce parere are despre programul guvernului: "Eu nu cred in guvern, pentru ca aceasta este politica. Eu va marturisesc: ma consider persecutat si acum. Biserica noastra este persecutata in continuare, si as putea sa spun, fara teama de a gresi, ca faradelegile care nu s-au comis inainte de ‘89 s-au facut dupa ‘89".

"Guvernul nu vine prima data cu o propunere, de aceea nu am incredere. Ar fi bine sa ma insel, mi-as dori sa nu am dreptate", a spus episcopul Sisesteanu.

Episcopul greco-catolic al Eparhiei de Maramures este rezervat si in ceea ce priveste efectul concret al proiectului, daca va fi aplicat, asupra diferendelor dintre cele doua biserici, tinand cont de problemele din trecut inca nesolutionate: "Noi am cerut ca manastirea noastra de la Moisei sa ne fie restituita. Ei au spus sa le dam o cota parte din padure, ca ne fac o biserica. Am spus sa-si faca ei biserica, noi vrem sa ne fie restituia biserica noastra, dar nu am ajuns la nici o intelegere".

Alt exemplu este manastirea de la Bixad, "pe care am primit-o prin hotarare de guvern in 1991, si care nici astazi nu am intrat in posesia ei", a spus Ioan Sisesteanu.

"In tara aceasta lasa de dorit statul de drept. Daca ar functiona statul de drept nu s-ar intampla ceea ce se intampla. Sa se restituie bunurile in baza dreptului de proprietate si nu cum zic politicienii, sa ne numere si sa ne dea in proportie de cati suntem", a mentionat la BBC episcopul Eparhiei de Maramures.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.