IGP a decis sa elibereze cu prioritate caziere romanilor din Spania pentru a-si putea depune actele la timp * Masura autoritatilor de la Madrid a alarmat celelalte capitale europene * Zilnic, la granita dintre Spania si Franta, autobuze incarcate cu romani si bulgari care au adrese false in Spania vor sa intre in tara pentru a beneficia de amnistie

Incepand de astazi, timp de trei luni, cetatenii straini care pot prezenta un contract de munca si pot face dovada ca locuiesc in Spania de cel putin sase luni vor primi drept de rezidenta si permis de munca pentru un an, cu posibilitatea de prelungire in cazul in care au locul de munca asigurat. Autoritatile spaniole estimeaza ca de aceasta amnistie vor beneficia intre 800.000 si un milion de imigranti care lucreaza in economia subterana, reprezentand aproximativ sase la suta din forta de munca spaniola. Dintre acestia, circa 140.000 ar fi romani. Cifrele de la Madrid nu se potrivesc insa cu cele de la Bucuresti. In ultimul anunt facut de Ministerul Afacerilor Externe si Departamentul de Munca in Strainatate, numarul romanilor aflati fara acte in regula pe teritoriul Spaniei se estima a fi de 300.000, asa ca autoritatile spaniole ar putea avea o surpriza in privinta cererilor pe care le vor primi de la imigrantii romani. Deja, consulatele noastre din Spania si ghiseele care elibereaza caziere judiciare in Romania sunt luate cu asalt de emigranti, respectiv de rudele acestora.

Pe lista actelor necesare pentru a beneficia de amnistia guvernului spaniol se afla si cazierul. Surse din Directia Cazier Judiciar si Evidenta Populatiei din cadrul Inspectoratului General al Politiei spun ca se primesc zilnic circa 1.000 de cereri pentru eliberarea cazierului, atat din partea consulatelor, cat si din partea rudelor celor aflati in Spania care au primit imputernicire notariala. Pentru ca oamenii sa nu piarda termenul-limita de depunere a dosarelor, functionarii directiei au primit dispozitii sa rezolve cu prioritate solicitarile care privesc situatia romanilor din Spania. In plus, si-au prelungit programul si sambata, pentru rezolvarea cererilor primite. Guvernul spaniol spune ca masura amnistierii imigrantilor ilegali din acest an vizeaza stoparea exploatarii muncitorilor straini, in special in agricultura, servicii casnice si constructii, precum si cresterea veniturilor rezultate din impozite si asigurari sociale. In editia electronica de vineri a publicatiei "Financial Times" se arata ca hotararea autoritatilor de la Madrid a alarmat insa celelalte capitale europene. "Acest proces de legalizare va acea consecinte asupra restului Europei, deoarece imigrantii vor avea posibilitatea de a intra pe teritoriul Frantiei sau Germaniei", a declarat Otto Schily, ministrul german de Interne. De asemea, Rita Verdonk, ministrul olandez al Imigratiei , a cerut Spaniei sa-si coordoneze politicile cu cele ale altor state membre UE. Politia spaniola a recunoscut ca vestea aministiei a atras foarte multe persoane, granicerii de la frontiera cu Franta intorcand din drum zilnic autobuze cu romani si bulgari.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.