O poza de ici, o pagina de dincolo sau chiar cartea cu totul. Pagubele sint greu de evaluat si bibliotecarii inchid ochii

Biblioteca Centrala Universitara (BCU) din Bucuresti are in sala de receptie un afis cu numele unui student supus oprobriului public pentru ca a sustras carti din biblioteca.

Mai jos sint trecute numele unor studenti care au fost surprinsi incercind acelasi lucru. Multi cititori sint nemultumiti pentru ca nu li se permite sa intre in salile de lectura cu publicatii personale si nici cu o mapa mai voluminoasa sau bagaje. Furtul a avut loc cu citeva luni in urma, ceea ce a declansat un val de restrictii mult mai drastice din partea conducerii. Masurile de siguranta erau si pina atunci la standarde europene: pe linga paznici si custozi vigilenti si un sistem de securitate bazat pe codurile de bare, toate cartile au fir magnetizat care declanseaza alarme.

Flagrant in biblioteca

Radu Coravu, director general adjunct al BCU, relateaza ca "faptasul a furat un numar destul de mare de carti si ca a generat multa bataie de cap pina ce a fost depistat". In timp ce numarul cartilor disparute crestea, oamenii au pus la punct un sistem de supraveghere discreta a cititorilor in salile de lectura, pina cind au inceput sa intuiasca despre cine este vorba. "Intr-un moment de paroxism, angajatii au inceput sa se banuiasca intre ei", a mai declarat Radu Coravu.

Azi o carte, miine o suta

Se pare ca hotul era un tip inteligent, pentru ca a reusit sa pacaleasca pentru o vreme vigilenta personalului bibliotecii si sistemul de alarma. Insa, probabil cind a inceput sa fie sigur pe el, tinarul a devenit mai neglijent. De exemplu, intra in salile de lectura fara sa isi ia un loc anume si nici macar nu citea. Chiar si cind a simtit ca este urmarit din ochi, ca se tot vorbeste despre furturi, studentul a continuat sa vina si sa sustraga carti.

Mai mult, dupa ce s-a initiat in aceasta practica, el a inceput sa fure si din alte biblioteci. Radu Coravu declara ca "de la BCU au disparut circa 100 de carti si, desi nu s-a demonstrat ca exista un singur vinovat, aceste carti erau din domeniile filosofie si politologie, iar furtul de carte a incetat dupa detectarea faptasului si anuntarea organelor de politie".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.