Un litru de vin bun la jumatate de pret fata de cel din supermarket. Se poate, cu conditia sa stii sa deosebesti o crama de oras buna de cele dubioase.

Departe de aspectul unei crame traditionale, cu beciuri racoroase si butoaie din lemn care ii pindesc din umbra boltilor pe cei care se incumeta inauntru, cramele urbane sint entitati comerciale adaptate vietii de oras. De fapt, sint magazine de cartier, situate de obicei la parterul blocurilor, unde se vinde vin varsat si care au atirnata deasupra intrarii eticheta "Crama". Vii cu sticla si o pui la robinetul unui butoi.

Aer conditionat, butoaie din fibra de sticla. Pretul vinului este mai mic decit cel din supermarket. Uneori, atit de mic, incit in spatele lui se poate usor banui un siretlic. "Din punctul meu de vedere, in aceste magazine se vinde foarte mult vin indoielnic. Am inaintat un protest spre Ministerul Agriculturii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului pentru a reglementa mult mai strict aceasta situatie", spune Ovidiu Gheorghe, director general al Patronatului National al Viei si Vinului.

Falsul da dureri de cap

Cramele de cartier sint ca spritul de vara: o parte vin, o parte apa chioara. "Jumatate dintre magazinele pe care le-am controlat nu au corespuns din punctul de vedere al calitatii vinului si al conditiilor de depozitare", afirma Cornel Dicu, seful Directiei de Inspectie a Vinurilor din Ministerul Agriculturii.

"Teama consumatorului nu este intimplatoare. Ea vine din cauza multor vinuri care sint falsificate", spune Adrian Toma, directorul cramelor Veritas Panciu despre reticenta unor clienti de a intra in cramele de oras. El spune ca, inainte de 1989, metodele prin care se falsifica vinul erau utilizate la scara industriala. "Se foloseau fel de fel de tehnici pentru marirea de volum. Acum nu se mai practica in societatile mari. Noi facem eforturi sa ne vindem produsul natural", adauga Toma.

Un vin fals lasa urme asupra celui care il consuma. "Te doare capul, zici ca ai ceafa umflata sau ca ai un bolovan pe cap. Uneori te doare stomacul sau ficatul, insa trebuie sa ai grija ca aceste simptome sa nu vina le la vreun aliment stricat sau de la consumul excesiv", precizeaza el.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.