Incepand de pe 7 iulie si pana la sfarsitul anului, romanii isi pot cumpara masini mai ieftine cu 3.000 de lei, adica aproximativ 1.000 de dolari sau 850 de euro.

Motivul: a fost demarata a doua editie a Daciadei masinilor, numita oficial "Programul de stimulare a innoirii Parcului national auto" sau, pe scurt, "Programul rablelor".

Discutiile, speculatiile, propunerile si sperantele au luat sfarsit, si Ordonanta Guvernului 579/2006 a intrat in vigoare cu tot cu Metodologie si Anexe.

Producatorii autohtoni si importatorii au o ocazie minunata de a-si spori vanzarile daca tinem cont de trei factori: 1. discountul oferit de stat este important pentru romani (dovada sta succesul de anul trecut - peste 10.000 de masini vandute in cadrul programului); 2. perioada de derulare a programului este mult mai lunga; 3. sunt acceptate la casare si automobilele care nu mai functioneaza. Este posibil ca anul acesta sa se inregistreze chiar o cerere mai mare decat oferta, cu toate ca numarul de subventii aprobate de Guvern nu este cu mult mai mare (16.500 de masini fata de 15.000 anul trecut). Partea leului a fost oferita, si anul acesta, marcii Dacia, careia, asemenea firmei Daewoo, i-au fost alocate peste 4.500 de autoturisme. Companiile care nu-si vor vinde cotele alocate pana in 5 septembrie vor pierde acest drept, masinile aprobate urmand a fi redistribuite firmelor care solicita acest lucru.

Ce trebuie sa faca insa romanii pentru a schimba batrana masina ruginita si legata cu sarma pe o masina nou-nouta? Pasii sunt usor de parcurs.

1. Primul drum se face la una dintre firmele autorizate pentru a comercializa autoturisme pe baza primei de casare. Lista acestora este definitiva si a fost aprobata de autoritati in urma cererilor facute, sumele acordate si numarul de autoturisme aprobate respectand proportionalitatea intre cererea facuta si totalul disponibil (49.500.000 lei si 16.500 de masini). Firma vanzatoare de masini trebuie sa va elibereze o nota de acceptare. Asta inseamna ca, inainte de a elibera hartia, reprezentantii companiei auto va vor chestiona in legatura cu posibilitatile de achizitie a noului autovehicul (cash sau rate). Nota de acceptare este valabila 30 de zile, dar nu mai tarziu de 5 septembrie.

2. Al doilea demers este acela de a completa masina cu piesele principale, in cazul in care acestea au fost instrainate. Potrivit ordonantei, vehiculul predat, obligatoriu mai vechi de 12 ani, trebuie sa fie inmatriculat si sa contina elementele de baza: motor, caroserie, transmisie, tren de rulare, sasiu, precum si echipamentele electronice de gestionare a functiilor vehiculului (computer) si dispozitivul catalizator, daca acestea au fost prevazute din fabricatie. In rest, nu mai este obligatoriu ca masina sa functioneze, astfel ca sunt acceptate si vehiculele tractate.

3. Cu masina astfel pregatita, eventual parcurs si necesarul protocol de ramas bun la care participa toata familia, proprietarul sau mostenitorul acestuia se prezinta, avand asupra sa certificatul de inmatriculare a masinii, la unul dintre centrele de colectare inscrise si aprobate de Guvern. Lista acestora este provizorie, alte centre urmand sa fie acceptate pe masura inscrierii lor in program. La centru se procedeaza rapid, reprezentantii firmei de reciclare fiind obligati sa emita un certificat de distrugere si sa plateasca posesorilor de rable valoarea de deseu (!) a masinii. Asta inseamna ca vehiculul se cantareste si incasati cash contravaloarea fierului vechi.

4. Urmeaza un drum nu neaparat lung, dar foarte dificil: radierea autovehiculului. Spunem dificil pentru ca la birourile Ministerului de Interne specializate in permise si inmatriculari cozile sunt infernale. Aici trebuie sa prezentati certificatul de inmatriculare si, daca este cazul, cartea de identitate a masinii, precum si certificatul de distrugere. Pe baza acestora, masina va fi radiata definitiv din circulatie.

5. In fine, ultima grija care va mai ramane este aceea de a aduna toate aceste documente intr-un dosar, prezentandu-va cu el la dealerul de masini care v-a dat nota de acceptare.

Aici veti intocmi toate demersurile necesare cumpararii noului autoturism, in functie de tipul de plata pentru care optati.

Trebuie sa tineti minte ca, odata aprobat dosarul de catre producator sau importator, urmat de inscrierea in evidentele persoanelor care urmeaza sa cumpere masina, nu mai puteti pierde aceasta sansa. Ordonanta spune ca, in cazul in care o firma aflata pe lista celor autorizate refuza sa va vanda autoturismul dupa inscrierea in aceste evidente, el va fi obligat, in termen de 90 de zile de la incheierea programului, sa va puna la dispozitie un autoturism la un pret mai mic cu 3.000 de lei.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.