Inca 2 sectii de politie vor fi infiintate in Bucuresti, iar politistii de la Ordine Publica vor patrula in "cascada" pentru mentinerea unui climat de reala siguranta. Acestea sunt noutatile anuntate, ieri, de chestorul Marian Tutilescu, seful Politiei Capitalei, la nivelul institutiei pe care o conduce

Mai multi oameni ai legii, bine pregatiti, vor fi trimisi in teren, timpul de interventie la evenimente ajungand astfel chiar si la 4-5 minute in timpul noptii. O singura problema ar exista. Desi le-au fost distribuite 393 de masini Logan, multe dintre ele stau in parcare, deoarece nu are cine sa le conduca.

Chiar daca datele statistice indica o scadere semnificativa a criminalitatii in primul trimestru al acestui an, seful Politiei Capitalei este decis sa nu lase "garda" jos. Pentru o cat mai buna eficientizare a activitatii, s-a decis infiintarea a inca 2 sectii de politie in sectoarele 4 si 6, acolo unde exista zone foarte aglomerate, dar si renuntarea la sectia 25 pentru Siguranta Calatorilor in Transportul Urban.
In aceasta situatie, preluarea competentelor se va face de catre unitatile teritoriale.

"Implementarea conceptului de patrulare si interventie la evenimente in sistem 'cascada>> inseamna suprapunerea schimburilor 2 si 3 pe anumite intervale orare in care se comit tot mai multe infractiuni. Dorim sa asiguram unele trasee prestabilite cu un numar tot mai mare de patrule auto, individuale, nu in echipa", a declarat chestorul Tutilescu.

Tot pentru o mai buna asigurare a linistii si ordinii in Capitala, chestorul Tutilescu spune ca au fost incadrati in sursa externa 500 de agenti.

Multi dintre acestia se afla in perioada de examene, motiv pentru care multe dintre cele 393 de masini Logan primite pentru patrulare se odihnesc in garaj. Toate autoturismele sunt dotate cu echipamente de ultima generatie, care permit oamenilor legii sa se deplaseze in maximum 5 minute la evenimente, fata de 18-20 de minute cat dura in urma cu cateva luni ca sa se ajunga la locul unui incident.

Nici benzina, vechea problema a oamenilor legii, nu mai reprezinta un impediment. Consumul lunar mediu s-a dublat. Politistii isi permit acum sa consume 270 de litri de carburant, fata de 130 litri cat aveau alocat pana la sfarsitul anului trecut.

Lipsesc 978 de cadre

Principiul competentei figureaza in continuare pe lista conditiilor pentru o functie in Politia Capitalei.
"Cei care nu au obtinut rezultate bune pe linie judiciara au fost redistribuiti la Ordine Publica. Probabil, in fiecare an vor exista pierderi de personal, dar speram sa le amortizam prin alte incadrari", a mai spus chestorul Tutilescu. "Procedurile de incadrare au crescut de la 84,18% la 1 ianuarie a.c., la 87,18% la 30 iunie a.c.. In prezent, avem un deficit de personal de 978 de functii. 316 dintre acestea sunt pentru ofiteri, 576 pentru agenti si 86 pentru personal contractual", a precizat seful Politiei Capitalei.

"Cu toate acestea, politistii reusesc sa faca fata evenimentelor de zi cu zi. Daca, in luna ianuarie, media solicitarilor la evenimente, prin apelul unic de urgenta " 112" se cifra la 7.000, in luna iunie, politistii au primit peste 23.000 de mesaje.

Pentru o cat mai exacta monitorizare a patrulelor de ordine publica aflate in misiuni, conducerea Politiei Capitalei a demarat, deja, procedurile de achizitie a sistemelor GPS.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.