Pelicula regizata de Cristi Puiu a fost premiata de Asociatia criticilor de film din cadrul Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN), alaturi de Mandragora Movies. Producatorul si distribuitorul celei mai premiate pelicule romanesti din ultimii ani a capatat Marele Premiu din partea UCIN pentru calitatea sa de cel mai bun distribuitor al filmului cu care si-a facut debutul pe piata.

Juriul premiilor Asociatiei criticilor de film, format din Cristina Corciovescu, Dana Duma, Magda Mihailescu, Elena Dulgheru, Aura Buran si Dinu Ioan Necula a decis castigatorii.

Distinctia UCIN se adauga unui lung sir de premii pe care "Moartea domnului Lazarescu"- film produs si distribuit de Mandragora - le-a obtinut incepand din mai 2005, cand a castigat premiul sectiunii Un Certain Regard la Cannes.

Premiul National al Cinematografiei acordat de Centrul National al Cinematografiei (CNC), cinci premii la TIFF-ul clujean si patru distinctii (regie, scenariu, interpretare masculina si feminina), Marele Premiu din partea UCIN, desemnarea drept cel mai bun film distribuit in Romania in 2005 de catre criticii si jurnalistii de specialitate reprezinta pentru celebrul regizor confirmarea muncii sale in Romania. "Ma bucur ca filmul a fost foarte bine primit de critica in Romania", a afirmat Puiu, citat de Mediafax.

Regizorul si-a exprimat insa dezamagirea ca desi filmul sau a fost foarte apreciat de critica, romanii au preferat sa stea departe de salile de cinematograf. "Probabil din cauza starii salilor si din alte motive" doar 28.500 de bilete au fost vandute pentru "Moartea domnului Lazarescu". Potrivit Anuarului statistic al CNC, numarul de spectatori inresssssgistrat la "Moartea domnului Lazarescu este totusi cel mai mare pentru un film romanesc anul trecut.

"Conditia cineastului in Romania este destul de trista, din pricina proastei organizari, a politicii duse de Ministerele Culturii de pana acum", a incheiat Cristi Puiu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.