Abuzurile din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sunt, la un an si jumatate dupa schimbarea regimului politic, la fel, sau chiar mai grave, a declarat Adrian Cojocaru, vicepresedintele confederatiei sindicale. Prin Legea sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a devenit o structura relativ autonoma, sustin sindicatele, ce ar trebui sa functioneze strict in slujba cetateanului, fiindca acesta este cel care contribuie si alimenteaza sistemul.

In schimb, apreciaza liderul sindical, in locul reformei s-a constituit o institutie excesiv birocratizata si inchistata care actioneaza in defavoarea salariatilor. "Toate incercarile de reforma se izbesc de o increngatura de interese personale, iar obstacolele cele mai mari in procesul de reforma a sistemului sanitar din Romania sunt puse chiar de catre cei care conduc acest sistem", afirma vicepresedintele Cartel ALFA.

Concediere abuziva

Un abuz in cadrul schimbarilor propuse de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate sunt chiar schimbarile din functie care se fac pe criterii de interese si nu pe baza profesionalismului. Pentru a sustine aceasta idee, liderul Adrian Cojocaru a dat exemplu de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate din Dambovita, unde medicul sef Adriana Boghianu a fost concediata abuziv in iunie 2005 deoarece, sustine aceasta, devenise incomoda in institutie prin faptul ca imediat dupa alegerile din 2004 semnalase problemele grave din cadrul Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate.

Cazul medicului sef de la Dambovita nu este din pacate singular, sustine CNS Cartel ALFA. Cartel ALFA doreste sa traga un semnal de alarma serios asupra faptului ca "dusmanul reformei sanatatii se afla chiar in interiorul acestui sistem, aproape de varfurile politice care se complac ca simple marionete ale celor ce conduc efectiv institutiile de sanatate". Esalonul doi din institutiile de sanatate este cel care blocheaza procesul de reforma, afirma Adrian Cojocaru. CNS Cartel ALFA solicita aplicarea corecta a legii si urmarirea stricta a modului in care se cheltuiesc banii cetatenilor de catre Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.