In Romania, E-urile din alimente nu pot fi depistate in laboratoare. Determinarea prezentei sau concentratiei aditivilor va fi obligatorie peste sase luni.

Un laborator pentru analiza aditivilor alimentari poate fi profitabil in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana.

Desi vor fi absolut necesare dupa 1 ianuarie 2007, infiintarea unor asemenea laboratoare este foarte costisitoare. "Numai aparatura necesara costa citeva milioane de euro, la care se adauga acreditarea laboratorului si a fiecarei analize.

Acreditarea inseamna alte citeva zeci de mii de euro. Punerea la punct a unui laborator costa intr-adevar foarte mult, dar va fi foarte profitabil, pentru ca dupa aderare va trebui sa monitorizam strict prezenta aditivilor in alimente’’, a precizat Gheorghe Mencinicopschi, directorul general al Institutului de Cercetari Alimentare.

260 de aditivi

Infiintarea unor laboratoare este necesara intrucit cele existente in Romania pot efectua analize doar pentru determinarea E-urilor mai simple. "Laboratoarele noastre nu pot efectua orice analiza, deoarece nu au dotarile necesare unor determinari complicate’’, a spus Camelia Pirvan, reprezentantul Institutului de Igiena si Sanatate Publica. Probleme apar atunci cind un producator "calca strimb’’ si foloseste un aditiv interzis sau unul care desi este permis nu poate fi analizat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.