De ieri, romanii care doresc sa-si caseze automobilul mai vechi de 12 ani pentru un avans la o masina noua se pot inscrie pe listele unuia dintre producatorii sau importatorii auto autorizati

Faza a doua: masina veche se da la fier vechi si se radiaza din circulatie

Cu toate documentele sub brat, doritorul de masina noua se intoarce la dealer si primeste avansul de 3.000 RON

Romanii care doresc sa-si caseze automobilul mai vechi de 12 ani contra unui avans de 3.000 de lei care va fi depus pentru noua masina se pot inscrie pe listele unuia dintre producatorii sau importatorii validati pentru a participa la editia din acest an a programului, a anuntat Administratia Fondului pentru Mediu. Suma de 3.000 lei nu va fi incasata direct de persoana care achizitioneaza autoturismul. Aceasta se va scadea din pretul de achizitie al masinii.

Producatorii, importatorii si distribuitorii de masini eligibili pentru editia din 2006 pentru programul de stimulare a innoirii parcului national auto au semnat, joi, protocoalele cu AFM, institutie prin care se ruleaza sumele ce constituie primele oferite de stat pentru casarea masinilor vechi.

Pentru anul in curs, statul acorda prime de 3.000 lei pentru un numar de 16.500 de romani care vor sa renunte la masina veche in schimbul unui avans pentru cumpararea uneia noi.

Proprietarii masinilor uzate care vor sa primeasca de la stat cei 3.000 de lei trebuie, conform sistemului de desfasurare a programului, sa se inscrie pe listele de asteptare ale unuia dintre producatorii sau importatorii de masini validati sa intre in program. Lista acestora se gaseste pe site-ul AFM.
Procedura va fi asemanatoare cu cea valabila si la editia de anul trecut a programului.

Cinci etape pentru o noua masina

In prima faza, persoana fizica, proprietarul sau mostenitorul unui autoturism uzat, care doreste inscrierea in "Program", pentru achizitionarea unui autoturism nou, trebuie sa aleaga un singur producator din Lista producatorilor validati, la care se va prezenta pentru a solicita o "Nota de Acceptare".

In etapa urmatoare, persoana fizica se va prezenta cu autoturismul uzat la un operator economic autorizat sa desfasoare activitati de colectare a vehiculelor scoase din uz, conform listei publicate pe pagina de Internet a AFM.
Pasul al treilea presupune ca solicitantul trebuie sa obtina cate o copie legalizata dupa certificatul de inmatriculare si dupa certificatul de distrugere al autoturismului uzat, deoarece in etapa urmatoare originalele vor ramane definitiv la serviciul de inmatriculari.

Dupa aceasta, beneficiarul va trebui sa se prezinte la Serviciul de inmatriculari pe raza caruia este inscris in circulatie autoturismul uzat, in vederea radierii.
In ultima faza, persoana fizica se intoarce la producatorul validat, care i-a eliberat Nota de Acceptare.

Programul e doar pentru persoane fizice

In cadrul acestui program, au acces, in calitate de cumparatori, numai persoanele fizice, nu si persoanele juridice. Autoturismul nou pe care intentionati sa-l achizitionati in cadrul programului poate fi platit integral sau in rate. Nu este permisa achizitionarea in sistem leasing.

Inscrierea se va face la un singur producator validat, la program se poate participa o singura data si cu un singur autoturism - o persoana nu va avea dreptul sa achizitioneze mai mult de un autoturism in acest sistem, iar pentru autoturismul nou va preda un singur autoturism uzat.

Conditii de participare

Persoanele fizice care doresc sa fie acceptate in program trebuie sa respecte urmatoarele conditii:
- sa fie proprietar al unui autoturism (dobandit prin cumparare sau mostenire) inmatriculat in Romania;
- sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania;
- sa se inscrie la un producator validat, dupa publicarea listei producatorilor validati, pentru achizitionarea unui autoturism nou.

Autoturismul uzat trebuie sa respecte normele:

- sa fie inmatriculat in Romania;
- sa contina, cumulativ, urmatoarele componente esentiale: motorul, transmisia, tren de rulare, caroseria, sasiul, precum si echipamentele electronice de gestionare a functiilor vehiculului si dispozitivul catalizator, daca acestea au fost prevazute din constructie;
- sa functioneze;
- sa aiba o vechime mai mare sau egala cu 12 ani de la data fabricatiei.

Documentele necesare pentru obtinerea primei de 3.000 lei:

- actul de identitate, copie;
- certificatul de inmatriculare al autoturismului uzat, copie legalizata;
- certificatul de distrugere al autoturismului uzat, in copie legalizata, eliberat de un operator economic colector autorizat (conform Listei);
- certificatul de radiere al autoturismului uzat, original;
- actul de succesiune, copie legalizata, pentru cazul in care beneficiarul a mostenit masina;
- nota de acceptare eliberata de producatorul validat, in original.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.