Constructorii avertizeaza asupra riscurilor la care se expun romånii

Romania este o tara a constructiilor foarte vechi, cele mai multe imobile fiind ridicate inainte de anii ’70, conform statisticilor oficiale. Analistii in domeniu spun ca cele mai sigure locuinte, din punct de vedere al riscului seismic, sunt construite incepand cu anii ‘80, insa numarul lor nu depaseste un milion.

Marin Cristea, directorul general al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), a facut o evaluare a constructiilor cu un grad ridicat de siguranta, proiectate in anii ’80. "In prezent, aproape un milion de locuinte, ma refer la blocurile din orase, pot spune ca sunt sigure in Romania si pot rezista unui cutremur de 8 grade pe scara Richter. Este vorba despre blocurile construite din 1980 si pana acum", ne-a declarat directorul ARACO. El a explicat ca, dupa cutremurul din ‘77, s-au modificat normele privind constructia de locuinte, ceea ce inseamna ca a fost impus un grad de siguranta mai mare. Insa cele mai multe blocuri au fost construite inainte de anii ’70 si nimeni nu stie cum se vor comporta ele la un posibil cutremur.

Pe de alta parte, Cristea s-a aratat, totusi, nemultumit pentru faptul ca inainte de 1990 se construia intr-un ritm mai accelerat, respectiv 70.000 - 80.000 de locuinte pe an. Nu acelasi lucru se poate spune despre ultimii zece ani, cand au inceput sa se construiasca doar cate 30.000 de locuinte pe an.

MTCT vrea sa grabeasca consolidarea imobilelor
In prezent, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) cofinanteaza si coordoneaza un program de realizare a unor lucrari de interventie in prima urgenta la constructii vulnerabile si care prezinta pericol public. Laszlo Borbely, ministrul-delegat pentru amenajari publice si amenajarea teritoriului, ne-a declarat ca MTCT coordoneaza programul de consolidare a cladirilor de locuit multietajate incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public. In proiect sunt incluse 55 de cladiri din Bucuresti si din tara pentru care au fost alocate 10.000.000 RON. Dintre acestea, 50 sunt din Bucuresti, 12 aflandu-se curs de consolidare, iar 38 in diferite faze de proiectare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.