Plajele risca sa fie inghitite de mare

EROZIUNE. Furia Marii Negre, dezlantuita in weekendul trecut, si-a luat tributul si a devastat o mare parte din plaje. Acestea risca sa dispara pur si simplu.

Mai mult de o treime din suprafata totala a litoralului romanesc a fost degradata de furtunile din perioada 1-3 iulie. Nicio statiune nu a scapat de furia marii, care a inaintat spre continent, valurile ajungand si la inaltimi de trei metri la mal. Rafalele de vant foarte puternice au facut ca nisipul neafectat de ploi sa fie transformat in dune foarte inalte, adevarate "hauri" intre plaja si malul marii. Cea mai afectata plaja a fost in statiunea Venus, ea fiind distrusa in totalitate.

Disparitie inevitabila

Marea "mananca" din tarm aproximativ doi metri pe an. Specialistii in mediu sustin ca aceasta situatie este inevitabila si se manifesta la nivel mondial. In ceea ce priveste litoralul romanesc, eroziunea plajelor se va manifesta mai rapid decat in alte regiuni, asta din cauza digurilor depasite, construite toate inainte de 1989. In prezent, foarte multe portiuni de plaja sunt artificiale, cu nisip adus din zone mai putin afectate de eroziune. Partea de nord a litoralului este cea mai afectata, indeosebi statiunea Eforie Nord, unde portiunea dintre apa si faleza nu are mai mult de doi metri.

Mamaia, la vanzare!

Litoralul este de fapt furat din toate partile. Nu doar natura ameninta plajele, ci si omul. Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a declarat ieri ca 23.000 metri patrati de plaja din statiunea Mamaia, din zona Casino, au fost vanduti de catre autoritatile din Constanta. Potrivit Legii, acest domeniu, care apartine statului si este gestionat de catre Administratia Nationala "Apele Romane", nu poate fi trecut in domeniu privat, adica este inalienabil.

Oficialii de la Ministerul Mediului spun ca au cerut Departamentului National Anticoruptie sa faca "lumina" in acest caz. Totodata, Sulfina Barbu a acuzat autoritatile de la Constanta de faptul ca se opun strategiei ministerului prin tot felul de tergiversari. Cu toate ca in contractul de inchiriere a plajelor nu se prevede ca amplasarea WC-urilor si a dusurilor sa se faca cu autorizatie de constructie, autoritatile din Constanta i-au amendat pe titularii contractelor de inchiriere, pentru amplasarea de constructii provizorii fara autorizatie.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.