Putini sint cei care privesc cu optimism situatia economica, politica si sociala din Romnia. Si mai putini sint cei care cred ca lucrurile se vor indrepta in viitorul apropiat

Putini sint cei care privesc cu optimism situatia economica, politica si sociala din Romania. Si mai putini sint cei care cred ca lucrurile se vor indrepta in viitorul apropiat. Pe de alta parte, romanii nu cred ca presa va putea schimba mare lucru. Acestea sint, in mare, concluziile ultimului Barometru de Opinie Publica.

Datele Barometrului de Opinie Publica din luna mai 2006 arata ca romanii sint ingrijorati si pesimisti in legatura cu evolutia situatiei din tara. Astfel, tot mai multi dintre concetatenii nostri considera ca ne indreptam pe un drum gresit. Viitorul este cea mai puternica sursa de ingrijorare: mai putin de un sfert dintre romani vad o imbunatatire a propriei vieti in anul urmator. Perceptia romanilor in ceea ce priveste directia in care se indreapta tara, la un an si jumatate dupa ultimele alegeri, este una negativa. Astfel, 54% dintre romani considera ca directia in care se indreapta Romania este una gresita si doar 37% mai cred ca exista speranta de mai bine. "Perceptia privind directia in care merge tara este strins legata de satisfactia individuala a fiecarui respondent.

Studiul arata ca doua treimi dintre cei care nu se declara deloc multumiti cu felul in care traiesc considera ca si tara se indreapta intr-o directie gresita, in timp ce un procent similar dintre cei foarte multumiti cu traiul lor percep directia ca fiind una buna. Similar, trei sferturi dintre cei care percep o imbunatatire semnificativa a vietii lor fata de acum un an ("viata este mult mai buna acum decit anul trecut") sint optimisti in legatura cu viitorul tarii, in timp ce 77% dintre cei care acuza o inrautatire grava ("viata este mult mai proasta acum decit anul trecut") considera ca nu sintem pe drumul cel bun", spune Dumitru Sandu, unul dintre realizatorii sondajului.
Fara chef de viata

Deci nu mai este o surpriza faptul ca,dupa cum releva Barometrul, satisfactia individuala fata de viata este la rindul ei in continua scadere. Astfel, 70% dintre romani se considera nemultumiti de felul in care traiesc (23% raspunzind chiar "deloc multumit"). De asemenea, numarul celor care considera ca vor trai mai rau peste un an este in crestere, ajungind la 35%. "In general, cei multumiti cu viata lor au tendinta de a proiecta mai degraba optimist situatia de peste un an, in timp ce nemultumitii sint in mai mare masura pesimisti. Principala nemultumire a romanilor ramine situatia materiala. Un procent de 78% dintre respondenti spun ca nu sint multumiti cu banii pe care ii au.

La polul opus, se afla familia si prietenii, mai mult de patru din cinci romani declarindu-se satisfacuti de acestia. Numarul mare al celor ce se declara nemultumiti de nivelul de trai este confirmat si de faptul ca peste 41% dintre romani declara ca veniturile nu ajung nici pentru strictul necesar, iar alti 31% considera ca le ajung doar pentru strictul necesar" explica Sandu. "Asa cum ne-am asteptat, cu cit veniturile sint mai mici, cu atit creste nemultumirea cu starea materiala, dar si insatisfactia fata de propria viata si pesimismul privind directia in care merge Romania.

Activitatea Guvernului este un alt motiv de nemultumire pentru cetatenii Romaniei. in toate domeniile majoritatea respondentilor se declara nemultumiti de Executiv" spune Dumitru Sandu. Astfel, ponderea celor care nu sint satisfacuti de activitatea guvernantilor variaza intre 51% si 86%, de la un domeniu la altul. Cele mai mari nemultumiri sint legate de nivelul de trai redus si de lipsa locurilor de munca, dar si de sistemul sanitar si de cel agricol.

Prea departe pina la chiosc

Potrivit aceluiasi sondaj sociologic, majoritatea romanilor (94%) au cel putin un aparat tv in casa, o mare parte avind chiar doua (26%) sau mai multe (10%). Cei mai multi dintre cei care au televizor, 70%, au acces la televiziunea prin cablu, iar alti 8% au instalatie de receptie prin satelit/antena parabolica. Un procent de 83% dintre romani se uita zilnic la televizor, durata zilnica medie alocata consumului tv fiind de 2 ore si 20 de minute intr-o zi de lucru, respectiv 3 ore si 20 de minute intr-o zi de week-end.

Cele mai urmarite emisiuni sint cele de stiri (70%), urmate de filme (21%), revista presei (20%), emisiunile sportive (14%) si telenovelele (12%). Pe de alta parte, patru din cinci romani declara ca au un radio in gospodarie, o treime din populatie avind un astfel de aparat si in masina Durata zilnica medie alocata consumului radio este de putin peste doua ore intr-o zi de lucru si de sub doua ore intr-o zi de week-end. Spre deosebire de tv si radio, accesul la presa scrisa este mult mai scazut, aproximativ o treime dintre romani neavind de unde cumpara un ziar in localitata de rezidenta, in timp ce doar unul din zece romani are abonament la cel putin un cotidian.

Daca ar dori sa cumpere un ziar, o treime dintre romani ar avea nevoie de 5 minute pentru a ajunge la un chiosc de ziare, 15% ar avea nevoie de 6-10 minute, 20% de 11-30 de minute, 8% de mai mult. Tocmai de aceea, doar 13% dintre romani declara ca citesc zilnic un ziar (majoritatea, atit un ziar central cit si un ziar local), iar 26% nu citesc deloc.

Presa aservita?

"Din datele analizate reiese ca majoritatea populatiei considera ca jurnalistii sint bine pregatiti profesional (67% dintre respondenti au aceasta opinie) si ca transmit corect informatiile pe care le afla (63%). In mod paradoxal, insa, 48% dintre cei intervievati afirma ca jurnalistii se lasa influentati de sefii lor, iar 43%, spun ca o mare parte sau aproape toti jurnalistii prezinta partinitor unele stiri" explica sociologul Malina Voicu.

Datele mai arata si ca perceptiile despre partizanatul mass-media sint cit se poate de diversificate. Pe de o parte, majoritatea celor intervievati considera ca mass-media serveste interesele oamenilor politici (73%), pe cele ale oamenilor de afaceri (67%) sau chiar pe cele ale jurnalistilor (63%), dar si ca urmareste in principal sa obtina profit (62%).
Pe de alta parte, 57% dintre respondenti afirma ca presa serveste interesele populatiei.

Putin peste jumatate dintre romani considera ca presa aduce critici opozitiei, iar un numar similar cred ca presa este critica la adresa puterii politice. De asemenea, 45% sint de parere ca mass-media din Romania contribuie la combaterea coruptiei.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.