Zapada si viscolul si-au facut din nou aparitia pe strazile Capitalei, spre disperarea cetatenilor care trebuie sa fie pregatiti pentru ce este mai rau. Ramane de vazut daca si autoritatile locale au intrat in alerta si daca de data aceasta vor face fata intemperiilor, desi pregatirile pentru iarna s-au facut inca din vara. Fiecare sector si firma au fost chemate la apel de catre Traian Basescu, pe atunci primar general, pentru a stabili programul de masuri privind asigurarea circulatiei, activitatea de deszapezire si indepartare a poleiului. Din pacate, edilii au dovedit ca din vara si pana in iarna au uitat ce-au invatat.

In fiecare an, primariile prevad in buget miliarde de lei, care ajung mai apoi in conturile firmelor care se ocupa de deszapezire. Mai exact, peste 500 miliarde de lei reprezinta suma pusa deoparte de administratiile locale pentru cele patru firme Rebu, Urban, Rosal si Supercom. Fara a pune la socoteala alte miliarde din bugete destinate Administratiilor Domeniului Public, care se ocupa de deszapezirea pe trotuare, in fata institutiilor publice: scoli, spitale. Insa chiar si daca nu ninge, primariile sunt nevoite sa plateasca firmelor contractate cateva zeci de milioane de lei zilnic "taxa de asteptare a zapezii". De exemplu, in sectorul 6 al Capitalei pentru o perioada de numai 46 de zile de asteptare s-au cheltuit peste 37 miliarde de lei.

Aceasta situatie exista de ani buni, mai exact de la intrarea in vigoare a contractelor dintre primarii si firmele care asigura deszapezirea, pentru perioada sezonului rece, adica 15 noiembrie - 15 martie a fiecarui an. Bucurestenii trebuie sa suporte aceasta bataie de joc cel putin pana in 2009, majoritatea contractelor fiind incheiate pe 8 sau 10 ani. Si mai mult decat atat, desi bani exista pentru perioada sezonului rece, edilii ori au facut economie pe spinarea oamenilor, ori pur si simplu nu au fost in stare sa gestioneze situatia.

Desi Legea liberului acces la informatie publica 544/2001 da dreptul fiecarui cetatean sa stie pe ce s-au cheltuit banii din buget, angajatii unor primarii fac tot posibilul sa impiedice aflarea adevarului. La sectorul 2, de pilda secretomania este in floare. Ba nu sunt de gasit inspectorii, ba s-a terminat programul, ba "nu au acordul sefului sa vorbeasca", sau poate plimba berbecul din fata institutiei, primit cadou. La alte sectoare, la asemenea intrebari legate de bani nu se poate obtine informatia pe motiv ca cei care pot raspunde sunt de negasit.

Vanghelie arunca 2 milioane de dolari

Primarul general interimar Razvan Murgeanu a anuntat, ca in urma marii actiuni de deszapezire "primarul care este" a fost amendat cu 25 milioane de lei pentru ca a folosit sarea in exces, transformand strazile sectorului in saramura. Amenda primita de Vanghelie a fost mai degraba o joaca de copii, deoarece nu i-a fost dat cuantumul maxim prevazut de lege. In mod normal, trebuia sa fie amendati toti cei care au folosit sare, deoarece primarii au cazut de acord inca din vara ca in aceasta iarna nu se va folosi arhaica sare ca antiderapant. Chiar Traian Basescu, in calitate de edil-sef, a dat o Dispozitie de primar in acest sens (nr. 589 din 30 iulie 2004) prin care s-a stabilit inlocuirea sarii, ca material antiderapant, cu alte substante ecologice. Probabil ca Vanghelie habar nu avea de acea dispozitie din moment ce a refuzat sa participe la sedinta din vara si nici nu a transmis programul de deszapezire si combatere a poleiului la cererea lui Basescu.

Oricum, sectorul 5 ramane atipic. De salubrizare si deszapezire se ocupa doar Administratia Domeniului Public al sectorului, contractul cu REBU fiind reziliat din 2002 pe motiv ca firma cerea prea multi bani. Vanghelie a declarat mandru ca suma totala pentru deszapezire si salubrizare in sector ajunge anual la 2 milioane de dolari, adica peste 57 miliarde de lei. Dar, a completat Vanghelie, aceasta suma este cu 20% mai ieftin decat in celelalte sectoare.

Scrisori antiturturi

Desi, autoritatile locale nu au fost in stare sa gestioneze cele cateva zile de ninsoare, mai ales pe arterele secundare, primarii au gasit solutia ideala pentru a rezolva situatia. Cheltuind alti bani, fiecare primarie va trimite o scrisoare de mobilizare la fiecare asociatie de proprietari, astfel incat cetatenii sa dea o mana de ajutor autoritatilor locale in lupta cu nametii. In caz contrar asociatiile vor fi amendate. Ultima gaselnita a sectorului 2 la adresa cetatenilor a reprezentat o instiintare legata de faptul ca fiecare trebuie sa-si curete turturii, pentru siguranta trecatorilor.

Bugete alocate pentru deszapezire

Sector 1 - 140 mld. lei

Sector 2 - 121 mld. lei

Sector 3 - 60,8 mld. lei

Sector 4 - 13 mld. lei

Sector 5 - 28 mld. lei

Sector 6 - 155 mld. lei


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.