Casa inteligenta preia o mare parte din efortul casnic si ne economiseste timpul. Practic, ne schimba stilul de viata.

Tehnologie - Meciurile de fotbal urmarite de pe unul dintre televizoarele din baie, clipul preferat vizionat in timp ce-ti creionezi buzele, o sala de cinema care-si creeaza singura atmosfera potrivita pentru a urmari un film, ba chiar un frigider care protesteaza atunci cand marca ta de bere preferata este in pericol de a se epuiza. Toate acestea sunt perfect posibile daca ai un sistem integrat de control rezidential. Adica o casa "inteligenta". "Un astfel de sistem asigura un control facil al tuturor echipamentelor casei", a explicat Andi Segal, reprezentantul firmei Avitech, care instaleaza astfel de sisteme.

Comenzile sunt date de la o consola portabila, astfel incat daca vrei ca la ora sase dimineata aspersorul sa-ti ude gazonul, sa-l poti programa sa faca aceasta treaba. Exista si posibilitatea controlului consolei de la distanta, prin internet sau telefon mobil.

"Cea mai uimitoare experienta pe care am avut-o a fost in sala de cinema de acasa. Atunci cand luminile au inceput sa se stinga progresiv, s-au actionat jaluzelele singure, proiectorul si ecranul au coborat din tavan, iar sunetul s-a ajustat de la sine", a spus Mihai Batraneanu, posesorul unei astfel de case inteligente. Intr-o astfel de incinta, crearea unui scenariu de iluminat potrivit unei cine romantice sau unei petreceri nu este o problema.

"Punctul forte al unei case inteligente ramane sistemul de siguranta, pentru ca, de regula, locuintele se afla amplasate pe suprafete mari sau sunt izolate de comunitate. Sistemul integrat asigura o monitorizare video, precum si activarea senzorilor de detectie care pot inregistra chiar si miscarea pisicii vecinului daca aceasta ne sare gardul", a explicat Andi Segal. Un astfel de rasfat costa minimum 5.000-6.000 de euro, dar poate ajunge si pana la cateva sute de mii de euro.

10 gadgeturi prezente in casa inteligenta

Produs Pret/euro

Monitor incorporat in masa cu ecran LCD 15"-30" 9.000

TV cu ecran LCD si oglinzi AD Notam cu TV 3.000

TV Ice Box pentru bucatarie cu tastatura rezistenta la apa 4.000

Videotelefon Acthra 850

Telecomanda universala MX 3.000 1.000

Server audio Xantech cu hard disk 160 GB

si MP3 2.800 de ore 5.000

TV Tib Vision pentru baie 4.000

Crestron TPMC10 10.000

Lifturi pentru plasma 6.000

Garduri inteligente cu senzori de presiune 350


Despre autor:

Compact

Sursa: Compact


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.