La numai o saptamina de la primul viscol, iarna a lovit din nou. Chiar daca ninsoarea si vintul puternic au afectat o arie mai restrinsa decit cu o saptamina in urma, pe unde a trecut ieri viscolul a facut prapad. In cele citeva judete afectate, Constanta, Buzau, Tulcea si Calarasi, sint zeci de drumuri inchise. In anumite zone, pina si utilajele de deszapezire s-au impotmolit in troiene.

In judetul Constanta nu se poate circula

Furtuna si ninsoarea abundenta au paralizat complet judetul Constanta. Toate drumurile nationale, judetene si comunale erau ieri impracticabile, satele sint izolate si zeci de autoturisme, TIR-uri sau microbuze au ramas blocate in nameti timp de peste 20 de ore. (Leila Florescu)

Ieri dimineata, cu toata mobilizarea generala a autoritatilor, judetul Constanta era practic blocat. Prefectul a dispus inchiderea circulatiei pe toate drumurile din judet, iar Inspectoratul Scolar Judetean a decis inchiderea unitatilor de invatamint. Politistii constanteni au interzis tuturor locuitorilor din orase, comune, sate si catune sa plece la drum. In caz de urgente, acestora li s-a recomandat sa mearga cu trenul.

Nici TAB-urile armatei nu au razbit

Zeci de masini au fost oprite sa intre in judetul Constanta la Hirsova, Fetesti si la granita cu judetul Tulcea. Fiind un caz de forta majora, s-a apelat la ajutorul Jandarmeriei si armatei. Utilajele de interventie nu au mai putut face fata, iar directorul Directiei de Drumuri Judetene, Vasile Moldovanu, spune ca in timpul noptii multe au ramas inzapezite sau au cazut in santurile de pe marginea drumurilor din cauza vizibilitatii reduse. S-a apelat la ajutorul militarilor, dar nici macar TAB-urile armatei nu au putut ajunge la cei ramasi in nameti. Comandamentul Operativ pentru Situatii de Urgenta a luat legatura cu primariile si multi dintre cei ramasi in masini au fost preluati si cazati in scoli sau in casele localnicilor.

Un copil a murit sub ochii parintilor

Cea mai grava problema a fost cu bolnavii care au apelat la Serviciul de ambulanta. Prioritara era salvarea vietilor omenesti, a spus prefectul Danut Culetu. Utilajele care au insotit Salvarile pentru a ajunge la copii bolnavi, femei gravide sau oameni aflati in coma s-au impotmolit, la rindul lor, in zapada. Unii bolnavi au ajuns chiar si dupa 17 ore la spital, cu mare greutate.
Seful Serviciului de Ambulanta Constanta, dr. Vasile Popescu, spune ca pe la ora unu noaptea s-a primit un telefon de la Cobadin. Familia Cristea anunta ca baietelul lor, de un an si sase luni, a murit. Nu era bolnav, in casa era cald, insa brusc Ionut s-a sufocat, nu a mai putut sa respire si a murit sub ochii parintilor. Vasile Popescu sustine ca, si daca ar fi fost vreme buna, pina la sosirea ambulantei copilul ar fi murit. Trupul micutului va fi transportat abia astazi la morga spitalului din Medgidia. Mai multe femei gravide au nascut acasa pentru ca ambulantele nu au putut ajunge la timp. Toate mamele au ajuns in final la spital, cu nou-nascutii sanatosi. Un baietel de 10 luni din Rasova, bolnav de pneumonie, a fost transportat la spital cu ajutorul unei salupe a Capitaniei Cernavoda pentru ca drumul pina in sat era acoperit de nameti.

Sute de masini blocate intre Fetesti si Cernavoda

Porturile maritime si fluviale, Canalul si Aeroportul Mihail Kogalniceanu au fost inchise inca de joi seara din cauza furtunii, viscolului si a vizibilitatii reduse. Trenurile marfa au fost anulate. TIR-urile de pe drumurile nationale au fost trase pe dreapta de politisti, insirindu-se pe kilometri intregi spre Cernavoda, Hirsova si Tulcea. Autostrada Cernavoda-Fetesti era blocata de sute de masini. Ieri dupa-amiaza, la Constanta nu mai ningea, insa viscolea puternic.

Buzaul, la a doua confruntare cu ninsoarea

La o saptamina de la prima ninsoare serioasa, Buzaul s-a confruntat din nou cu probleme provocate de vintul puternic si de ninsoare. Pe mai multe drumuri judetene si pe un drum national circulatia a fost paralizata din cauza nametilor de zapada. Joi noaptea, zeci de case nu au avut curent electric din cauza rafalelor de vint care au rupt cablurile. Ambulantele au ramas inzapezite in drum spre bolnavi, iar mai multe masini au fost blocate in trafic. Un astfel de blocaj s-a inregistrat la Balta Alba, unde oamenii au preferat sa-si petreaca noaptea in masini decit sa le abandoneze.
DN 22 a fost inchis joi noapte, iar pina ieri dupa-amiaza nu fusese redat circulatiei. Pe alte 12 drumuri judetene traficul a fost restrictionat joi seara, iar mai multe autovehicule au ramas inzapezite, fiind nevoie de interventia autospecialelor de la Drumuri. Zapada a ingreunat misiunile medicilor de pe Ambulanta, care au fost nevoiti sa apeleze la drumari pentru a le usura calea spre bolnavi. (Doru Gheorghiade)

Haos in judetul Tulcea

Caderile masive de zapada si viscolul puternic au provocat un adevarat haos in judetul Tulcea. Un autobuz plin cu calatori a ramas prins in nameti, pentru deblocarea sa fiind nevoie de interventia batalionului de infanterie marina. Operatiunea a durat citeva ore, in noaptea de joi spre vineri, militarii izbutind sa-i salveze pe toti pasagerii aproape inghetati. Mai multe localitati au ramas fara curent electric, vijelia rupind cablurile de transport. Reprezentantii Electrica au intervenit pentru remedierea problemelor, dar operatiunile sint ingreunate din cauza conditiilor meteorologice. (C.S.)

Vine gerul!

Conform meteorologilor, astazi ninsoarea se va opri in intreaga tara. Pina la jumatatea saptaminii, cerul va fi variabil, fara precipitatii, cu ceata in zonele joase. Temperaturile vor scadea drastic, valorile situindu-se intre -20 si -10 grade Celsius. In estul Transilvaniei, in unele nopti, vor fi si -25 de grade. In noaptea de duminica spre luni, in estul Transilvaniei, la Miercurea Ciuc, Joseni, Toplita, Intorsura Buzaului si Tirgu Secuiesc, se asteapta chiar -28 de grade Celsius. In Capitala, temperatura va fi de -14 grade Celsius.

La Calarasi, toate drumurile judetene au fost inchise

Vremea rea din ultimele zile continua sa dea bataie de cap autoritatilor din judetul Calarasi. Ninsoarea abundenta si viscolul au condus la inchiderea, inca de ieri dimineata, a tuturor drumurilor judetene.
(Cornel Dumitru)

Pe Autostrada 2, intre Plevna si Ravani, zeci de persoane au ramas blocate in autoturisme. Au mai fost, de asemenea, inregistrate blocaje rutiere pe DN 3 Bucuresti-Lehliu-Calarasi, intre localitatile Plevna si Razvani. Tot inchise au fost si drumurile nationale 3A Lehliu Gara-Fetesti si DN 21 Calarasi-Slobozia. Traficul a fost interzis si pe Autostrada 2, intre Bucuresti si Lehliu-Gara. Mai multe zeci de persoane au ramas inzapezite cu autoturismele, iar pentru deblocarea autostrazii si conducerea la adapost a acestora s-a folosit o autosenilata speciala.
Se circula in continuare cu mare greutate pe DN 4 Oltenita-Bucuresti, precum si intre Oltenita si Giurgiu, pe DN 41.

Salvati de autoblindatele Bazei Aeriene 86

Un caz aparte l-a constituit blocajul rutier din dreptul localitatii Perisoru, pe DN 3A intre Drajna si Fetesti. Circa 70 de persoane, printre care si un bolnav externat in seara precedenta din spital, au ramas blocate in autovehicule. Viscolul a impiedicat eforturile autoritatilor locale, fiind nevoie de interventia armatei. S-a recurs la folosirea unui autoblindat senilat special al Bazei Aeriene 86 Baraganu. Militarii le-au dus paturi, hrana si ceai cald celor blocati in trafic. S-a actionat in paralel pentru deblocarea traficului, iar toti ocupantii autovehiculelor au fost condusi la adapost, dupa aproape zece ore de lupta cu nametii.

Eforturi pentru bolnavii care necesita dializa

O masina a Ambulantei, ce transporta de la Oltenita patru bolnavi care necesita dializa renala, s-a blocat la primele ore ale diminetii pe DN 31, in dreptul localitatii Varasti. Dupa circa patru ore, s-a reusit preluarea bolnavilor de o alta masina, aflata de cealalta parte a dopului de zapada, fiind condusi la Spitalul de Urgenta din Calarasi.

La spital, cu vaporul

Intrucit Autostrada 2 si celelalte drumuri nationale care fac legatura cu Capitala sint blocate, autoritatile tin pregatite doua motonave care pot transporta bolnavi sau cazuri de urgenta pe Dunare, pina la Oltenita, pentru a fi dusi la spitalele din Bucuresti.
Pina dupa orele prinzului nu au fost localitati in care sa fi fost intrerupta energia electrica.
In cinci localitati din judet scolile au fost inchise, urmind ca recuperarea orelor sa se faca simbata, 12 februarie.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.