Romanii renunta la clasica pila si merg pe mina occidentalilor, care se folosesc de recomandari cind isi cauta un loc de munca

Noul trend de pe piata muncii inlocuieste imperiul pilelor (celebrul PCR - pile, cunostinte, relatii - de dinainte de 1989) cu cel al recomandarilor, cunoscut si sub denumirea de networking. Intr-o economie de piata concurentiala, unde batalia nu se mai da pe cantitate, ci pe calitate, patronii nu-si mai permit sa angajeze oameni incapabili doar din obligatie sau pentru ca le sint rude. Ceea ce conteaza sint abilitatile profesionale, cu care fiecare isi poate face reclama si se poate promova.

Asa arata actuala piata a muncii, vazuta prin ochii specialistilor in resurse umane din firmele private de recrutare. Ascensiunea fenomenului de networking, echivalent cu angajarea pe baza unei recomandari date de fostul sef sau de fostii colegi de munca, este vazuta de specialisti si ca o urmare fireasca a aparitiei de noi firme in Romania, majoritatea multinationale, dar si a pregatirii in strainatate a angajatilor romani.

Networkingul ne baga in ceata

Una dintre problemele semnalate de recruiterii romani, care ar putea pune piedici noului trend occidental, este confuzia pe care multi romani o fac intre networking si pile. Specialistii explica diferenta majora dintre cei doi termeni: "Recomanzi o persoana pentru ca se potriveste cu un job si bagi mina in foc pentru ea. In schimb, nepotismul inseamna sa-i gasesti cuiva ceva de munca, orice, alegere care nu are nimic de-a face cu profesia", spune Mihai Moghior, asociat la firma de recrutare Brain Spotting.

"Networkingul e diametral opus angajarii pe pile, insa multi romani fac aceasta confuzie din cauza ca s-au obisnuit cu ideea de nepotism", explica Irina Georgeta Manolescu, director executiv la firma de recrutare DBM Career Solutions International Romania.

"Inainte se faceau angajari pe interventii, mai ales la companiile mici de tip IMM, care erau afaceri de familie. Insa acum firmele atrag forta de munca specializata si astfel va disparea aceasta conotatie negativa a networkingului", a adaugat Manolescu.

"A fost o chestiune de timing"

Fabiola Dobrota, 32 de ani, este director de dezvoltare la o companie noua de recrutare din Romania. A obtinut jobul de putin timp, dupa ce a fost recomandata de o cunostinta din cimpul profesional. "M-a recomandat o persoana pe care am cunoscut-o la un training pe managementul resurselor umane. De atunci, ne-am mai intilnit de citeva ori la diverse seminarii si conferinte, am tinut legatura. A fost o discutie despre dezvoltarea carierei mele si mi-a spus de aceasta oportunitate", povesteste proaspatul director de dezvoltare.

Fabiola Dobrota spune ca partea buna a networkingului este ca, atunci cind cineva iti cunoaste trecutul si evolutia profesionala, nu are surprize neplacute. In plus, mai spune ea, "este foarte important sa lucrez cu oameni cu care am hobby-uri si principii comune, deci este un avantaj sa ii cunosc dinainte. Insa acesta este un caz fericit, sa poti sa lucrezi cu oameni pe care ii cunosti".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.