Fumatul pasiv ucide si singura modalitate de a controla acest fenomen este interzicerea totala a fumatului, este concluzia unui studiu realizat in Statele Unite, transmite Reuters. Raportul elaborat de profesorul Richard Carmona este la fel de autoritar ca studiul din 1964 care a facut ca producatorii de tigari sa puna mesaje de avertizare pe ambalajele produselor si care a restrictionat metodele de promovare a consumului de tutun. "Dovezile stiintifice sunt clare: fumatul masiv nu este doar o neplacere pentru fumatorii pasivi", a declarat Carmona. "Este un factor nociv pentru sanatate, care poate provoca boli si moarte in cazul copiilor si adultilor nefumatori". 60% dintre nefumatorii din SUA prezinta semne de expunere la fumat pasiv, a aratat Carmona in raportul sau.

De asemenea, studiul indica faptul ca este imposibil ca nefumatorii sa fie protejati, chiar si prin amenajarea unor locuri speciale pentru fumatori, si ca o interdictie totala a fumatului este necesara. Potrivit unui raport pe 2005 realizat de Centrele americane pentru controlul si prevenirea bolilor, fumatul pasiv provoaca anual moartea a 3.000 de persoane din cauza cancerului la plamani, a 46.000 de persoane din cauza bolilor cardiace si a 430 de nou-nascuti. Conform noului studiu, "copiii ai caror parinti sunt fumatori au probleme respiratorii, iar cresterea plamanilor lor este incetinita".

De asemenea, nu exista niveluri de expunere la fumul de tigara care sa fie lipsite de risc. In timp ce asociatiile care militeaza impotriva fumatului au fost incantate de acest raport, multi dintre proprietarii de restaurante si baruri s-au plans ca vor da faliment din cauza interzicerii fumatului. Producatorii de produse din tutun spun ca nefumatorii sunt liberi sa aleaga daca vor sa stea sau nu in preajma fumatorilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.