Regizorul Nae Caranfil va incepe, in aceasta saptamana, filmarile la superproductia "Restul e tacere", care beneficiaza de un buget de peste 80 de miliarde de lei vechi.

Pelicula va fi, cel putin prin amploare si prin subiect, un film de referinta al cinematografiei noastre ce povesteste aventura celor care au realizat primul lungmetraj romanesc - "Independenta Romaniei" (1911).

Autorul filmelor "E pericoloso sporgersi" si "Filantropica" isi implineste astfel un vis mai vechi - acela de a ecraniza un scenariu premiat la concursuri internationale: Trofeul Martin & Rossi pentru cel mai bun scenariu al anului la Festivalul International de Film de la Paris 1995 si Trofeul Hartley & Merrill - premiul al doilea, Los Angeles 1999. Bugetul total al filmului lui Caranfil se ridica la 2,4 milioane euro, cea mai mare suma destinata realizarii unui film romanesc in ultimul sfert de veac.

Potrivit realizatorilor, premiera este asteptata pentru toamna anului viitor, cand spectatorii vor avea ocazia sa inteleaga de ce "Restul e tacere". Protagonistii filmului vor fi Marius Florea "Vizante" si Ovidiu Niculescu, in stare, spune autorul, citat de Mediafax, sa "amestece realitatea si fictiunea, comedia si drama intr-o larga desfasurare simfonica". Alaturi de acestia, vor evolua, sub indrumarea lui Caranfil, Mirela Zeta, Silviu Biris, Nicu Mihoc, Valentin Popescu, Florin Zamfirescu.

Pusa in opera de Cristian Comeaga si compania Domino Film, productia, reprezinta un urias mecanism menit sa asigure desfasurarea filmarilor ce vor incepe in miez de vara - initial s-a stabilit data de 5 iulie, insa din cauza conditiilor meteo nefavorabile, care nu au permis montarea decorului necesar filmarii cadrelor de la Moara Vlasiei, vor fi amanate cu o zi - si se vor incheia in preajma Craciunului.

Asadar, la Moara Vlasiei se va da primul "Motor", urmand ca scenele de lupta sa fie turnate la Calugareni, in perioada 10 - 15 iulie. Autoarea costumelor este Doina Levintza. Semnatarul decorurile, care vor fi traversate de automobile restaurate sau construite special pentru acest film, este Calin Papura, in timp ce directorul de imagine Marius Panduru va filma intreaga desfasurare in format cinemascop.

Iata cum prezinta Cristian Comeaga amploarea acestei productii "... Mii de figuranti, scene de batalie, baluri, balciuri si chermeze, iubiri si tradari petrecute intr-un Bucuresti clocotitor, ce se revarsa pe ecran panoramic".
Mentionam ca proiectul - castigator al concursului Centrului National al Cinematografiei (CNC) de anul trecut - beneficiaza de sprijinul unui impresionant numar de institutii publice, trusturi media si personalitati ale vietii culturale si politice romanesti, care au inteles importanta realizarii acestui film, mai ales in pragul aderarii Romaniei la UE. Cea mai importanta sursa de finantare pentru "Restul e tacere" provine de la CNC.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.