Deocamdata doar la vot

Intr-un circ de zile mari, din care nu au lipsit huiduielile, aplauzele, folclorul tipic stadioanelor, consilierii municipali au respins din nou proiectul de hotarare privind declararea de utilitate publica a lucrarii de interes local "Pasaj denivelat superior Basarab", in zona Bd. Nicolae Titulescu, Sos. Orhideelor - intersectie Calea Plevnei, Calea Giulesti, Sos. Grozavesti. Punctele principale ale acesteia, care au nascut vii polemici au fost cele legate de aprobarea planului urbanistic zonal (PUZ) al Pasajului Basarab. Si nu in ultimul rand, proiectul care viza declararea de utilitate publica a unor terenuri de peste 50.000 mp din zona aceluiasi Pasaj Basarab. Adica faza premergatoare pentru trecerea la exproprieri.

Reprezentantii PSD in Consiliul general al Municipiului Bucuresti au fost impotriva si nu s-au obtinut astfel cele doua treimi din voturile totale ale consilierilor pentru ca proiectul sa intre in vigoare. Voturile impotriva au fost sustinute de aceasta data si de parerea proprietarilor de terenuri, care se aflau la sedinta si care trebuie expropriati pentru a se derula constructia pasajului Basarab.

Totodata, Consiliul General a respins si declararea de utilitate publica a lucrarii de interes local pentru regularizarea traseului Bdului Tudor Vladimirescu, intre str. Cedrilor si Calea Rahovei, unde vor fi necesare de asemenea exproprieri de terenuri. Cele doua proiecte de hotarari au fost supuse dezbaterii consilierilor municipali pentru a doua oara consecutiv, ele nereusind sa primeasca acordul Consiliului General. Proprietarii sustin ca Primaria Capitalei nu i-a chemat la negocieri pentru a primi despagubirile promise pentru negocierile de teren pe care le au in aceste zone.

In afara de vorbele grele aruncate dintr-o tabara in alta a consilierilor, cetatenii prezenti in sala, marea lor majoritate din zona Titulescu (pe unde conform planurilor va trece pasajul), au izbucnit in urale la anuntul ca cele doua proiecte au picat la vot. Cei mai ferventi contestatari ai Pasajului Basarab au fost consilierii PSD, care au primit un nesperat ajutor din partea colegilor din PNL.

Principalele argumente ale celor care au votat impotriva au fost ca: "se fura" si "ne opunem nationalizarii". "Noi suntem liberali si nu puteam accepta exproprieri aiurea. Suntem pentru proprietate, nu impotriva ei", a declarat un consilier liberal. "Videanu sa raspunda pentru banii aruncati pe proiecte", au spus si reprezentantii PSD. La randul lor cetatenii prezenti in sala, au afirmat ca Videanu este "un mincinos" cand spune ca a discutat cu ei in privinta pretului terenurilor. "Nici nu am fost consultati, dar din informatiile pe care le avem, banii pe care ii ofera primaria sunt mult sub pretul pietei", a declarat una dintre locatarele din aceasta zona...

Consilierii municipali au respins si declararea de utilitate publica a lucrarii pentru largirea B-dului Tudor Vladimirescu, intre strada Cedrilor si Calea Rahovei, unde vor fi necesare de asemenea exproprieri de terenuri. Si acesta ca si proiectul Pasajul Basarab au picat pentru a doua oara la vot, lucrarile urmand a se amana pe termen nelimitat. Primarul general Adriean Videanu a absentat de la sedinta CGMB, fiind in concediu de odihna. Videanu doreste inceperea lucrarilor la aceste proiecte cat mai urgent posibil, insa lucrarile nu pot incepe atata timp cat declararea de utilitate publica nu se pronunta. Alta solutie ar fi aceea ca proprietarii sa le vanda municipalitatii prin intelegere directa.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.