Islanda este cel mai bun loc din lume in care se poate trai, in timp ce Romania este una dintre cele mai nefericite tari, este concluzia unui studiu aparut in Australia, informeaza editia electronica a ziarului The Guardian.

Studiul a fost realizat de economistii Andrew Leigh, de la Universitatea nationala australiana si Justin Wolfers, de la Universitatea Wharton din Pennsylvania. Acestia nu au luat in calcul doar produsul intern brut al fiecarei tari, ci au utilizat un indice de dezvoltare umana (Human Development Index) care combina aspecte mai subtile ale bunastarii, precum speranta de viata, educatia si standardele de viata.

Pe scala fericirii internationale, Islanda detine primul loc, fiind urmata indeaproape de Australia. Australienii sint niste oameni fericiti in ciuda programului mai lung de lucru si a unei satisfactii scazute in ceea ce priveste slujba. La celalalt capat al topului au fost clasate Rusia, Ucraina, Romania si Bulgaria. Studiul a indicat ca statisticile realizate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) au sugerat faptul ca tari sarace precum Mexic si Nigeria sint mai fericite decit unele state foarte dezvoltate.

Economistii s-au hotarit sa studieze nivelurile nationale de fericire pentru ca au fost de parere ca PIB-ul unei tari nu este un element suficient pentru a calcula nivelul bunastarii unui stat. Leigh a declarat ca gradul mare de fericire al australienilor se datoreaza mai multor factori: "Vremea ar putea fi un element important, desi acest lucru nu este valabil in cazul Islandei. in afara de acest lucru ar mai juca un rol dezvoltarea economica si democratia. Ne bucuram de un standard inalt de viata, iar locurile foarte insorite tind sa aduca fericire".


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.