Populatia ramane orientata spre etatism si egalitarism, cetatenii obisnuiti asteptand de la stat sa ia masuri pentru a le imbunatati nivelul de trai este concluzia unui studiu realizat de Gallup Romania la cererea Fundatiei Horia Rusu, parte a unui amplu proiect intitulat "Transformarea capitalista a Romaniei".

S-a constatat ca exista diferente destul de mari intre valorile alesilor si cele ale alegatorilor, ultimii dovedind ca amesteca elemente ale capitalismului cu trasaturi specifice sistemelor centralizate. Spre exemplu, 32 la suta din repondenti nu stiu ce inseamna capitalismul, iar 41 la suta nu pot identifica cel mai bun lucru care se intampla in asemenea societati. 23 la suta din cei intervievati nu pot aprecia daca sistemul privat in economie este, in general, un sistem corect si eficient sau cel mai adesea duce la crize si saracie.

De asemenea, 25 la suta din persoanele chestionate nu pot spune daca sistemul economic bazat pe libera initiativa supravietuieste tinandu-i pe saraci in saracie sau da tuturor o sansa corecta.49 la suta din populatie considera mai importanta libertatea individului, in vreme ce 42 la suta alege egalitatea si diminuarea diferentelor dintre clasele sociale. In schimb, 90 la suta din parlamentari considera libertatea mai importanta decat egalitatea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.