In atentia guvernantilor. Asa arata un camin in prag de intrare in Europa: scorbura in pantecul dealului

Cu doar sase luni inaintea aderarii la UE, Romania anului 2006 ascunde cu succes o lume ce ar putea fi amplasata usor in peisajul Evului Mediu. Acest articol scoate la lumina mii de copii care locuiesc in case din chirpici, in gropi sapate in peretii dealurilor, incaltati cu sandale din carpe, rezistand in conditii greu de acceptat in Romania secolului al XXI-lea.

Si toate acestea se dezvolta sub ochii guvernantilor, care isi vad nestingheriti de sporirea averilor, fara sa-i intereseze catusi de putin situatia unor oameni care se zbat sub limitele saraciei. Iar situatia poate fi regasita, fara prea mare efort, in mai toate judetele tarii.

CENTRE DE "PUTERE"

Comunitatile de rromi din judetul Sibiu, amplasate in pozitii greu accesibile si vizibile, includ mii de copii, majoritatea aflati intr-o stare de sanatate critica, fara posibilitatea de a avea acces la servicii sanitare, educationale sau la minime conditii de igiena. Autoritatile judetului Sibiu, prin intermediul a opt mediatori sanitari, monitorizeaza 4.812 rromi, din care 2.535 (52,68%) au varsta cuprinsa intre 0 si 18 ani. Imaginea cuprinsa in materialul de fata este construita in urma parcurgerii a peste 300 de kilometri din judetul Sibiu pentru a vizita comunitatile, insotiti de mediatorii sanitari rromi. Am urmarit in special situatia copiilor din comunitatile de rromi din Dumbraveni, Bazna, Boian, Copsa Mica, Ocna Sibiului si Sibiu.

Sibiul s-a facut cunoscut dupa 1990 si prin aceea ca aici a locuit primul rege al tiganilor, mai apoi al rromilor. De la regele Ion Cioaba, unul dintre cei mai cunoscuti bulibasi din Romania, urmat de fiul sau, Florin Cioaba, comunitatea rromilor a dat tarii un imparat, Iulian Radulescu, si in anii din urma un lider al Partidei Rromilor, Petre Duca.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.