Paradoxal sau nu, sambata seara, Leii de la Cannes, cel mai prestigios festival de publicitate din lume, par sa fi ajuns nu la cei care au avut cele mai mari bugete de productie, sau cele mai putine proiecte de executat (si, prin urmare, mai mult timp alocat fiecaruia), ci la cei care au avut idei simple, puternice, aproape evidente si totusi ignorate de toata lumea. Agentia Anului a fost TBWA Paris, prin cumul de puncte, iar Investitorul in Publicitate al Anului a fost desemnat Adidas.

Festivitatea de premiere a inceput la ora 17.45 cu o lunga coada desfasurata pe cateva sute de metri in fata celebrului Palais du Festival, publicitari de toate nationalitatile alcatuind un Turn Babel ad hoc si comentand caldura apasatoare, dar asteptand disciplinati sa le vina randul pentru a pasi pe covorul rosu. Lucrurile aduc destul de mult cu ceea ce telespectatorul roman este obisnuit din noaptea de decernare a premiilor Oscar pentru film. La ora 19.00, sala era tixita de mii de delegati si oficialii au demarat anuntarea premiilor. S-au proiectat pe ecran doar spoturile premiate cu aur si argint, iar castigatorii aveau parte de doar 30 de secunde de glorie, in care sa-si ridice premiul si sa savureze victoria in baia de blitz-uri, alaturi de presedintele juriului, David Droga, din Australia.

Cel mai aplaudat spot n-a avut imagini

Miile de creativi si manageri de agentii care au asistat la premiere constituie poate publicul cel mai pretentios din lume, o audienta care a vazut zeci de mii de spoturi, care cunoaste toate trucurile de filmare si toate efectele generate in laboratoarele SF de la Hollywood. Cu toate acestea, spotul care a primit cel mai intens ropot de aplauze, aproape minute in sir, castigand de departe "premiul de popularitate", a fost unul care n-a folosit nicio imagine, ci doar cuvinte, citite de un voice-over. Spotul intitulat "Truth" (adevar - n.r.), apartinand agentiei Savaglio/TBWA Buenos Aires, constituia un fel de glosa avand ca substrat un mesaj politic referitor la Argentina.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.