Potrivit calculelor specialistilor de la Ministerul Sanatatii, programul de distribuire gratuita de lapte praf nu este conform cu datele reale privind numarul de beneficiari. Astfel, noua echipa ministeriala a decis ca se impune sistarea livrarii gratuite de lapte praf pentru copiii ale caror mame nu pot alapta. Motivul acestei masuri se refera la faptul ca programul trebuie reanalizat, intrucat numarul beneficiarilor este mult prea mare si anume, in 2004, peste 100.000 de micuti au beneficiat, lunar, de acest produs.

Astfel, cheltuielile anuale privind alocarea gratuita a laptelui praf s-au ridicat la peste 300 miliarde de lei, potrivit declaratiei medicului Alin Stanescu, directorul adjunct la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului. "Este nevoie de o evaluare reala a situatiei, intrucat legea prevede clar ca de lapte praf gratuit beneficiaza numai copiii ale caror mame nu pot alapta. Or, numarul acestora nu poate fi atat de mare. Ministerul Sanatatii nu are o statistica reala privind numarul mamelor care nu pot alapta, dar, potrivit estimarilor, doar 10-12 la suta din ele s-ar afla in aceasta situatie, din diverse motive", a mai precizat Stanescu.

Acordarea gratuita de lapte praf pentru toti copiii care nu pot fi alaptati face parte din strategia nationala pentru reducerea morbiditatii si a mortalitatii infantile, in conditiile in care acestea continua sa fie mai mari decat cele inregistrate in tarile Uniunii Europene si in cele candidate la aderare.

Ramane de vazut daca in urma reevaluarii acestui program firmele care s-au ocupat pana in prezent de distribuirea laptelui praf se vor incadra in "calculele" noii echipe ministeriale.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.