Sistemul de sanatate va intra in colaps peste sase luni daca nu se iau masuri de finantare, a avertizat ieri, intr-o conferinta de presa, Cristian Celea, presedintele demisionar al CNAS. Acesta a estimat ca fondurile destinate medicamentelor compensate vor ajunge doar pentru sase luni, iar sistemul poate supravietui numai daca vor fi realocate fonduri printr-o "decizie politica".

Potrivit lui Celea, bugetul pentru medicamente pe 2005 este de 12.000 de miliarde, iar din acestea aproximativ 4.400 de miliarde lei sint destinate acoperirii cheltuielilor facute pentru ultima parte a anului 2004. Totusi Celea neaga faptul ca aceasta gaura ar fi fost provocata de compensarea cu 90% a medicamentelor, sustinind ca este cauzata de discrepanta intre nivelul bugetului si cerintele pietei.

Demisie de ochii lumii

Tot in conferinta de presa de ieri, Cristian Celea si-a motivat decizia de a demisiona din functia de presedinte al CNAS prin nemultumiri pur tehnice, tinind de conlucrarea cu Ministerul Sanatatii. "De o luna ar fi trebuit sa apara ordinul comun al CNAS si MS privind programele nationale si normele de aplicare a Contractului-cadru. Acestea au fost blocate la Ministerul Sanatatii. Abia luni (n.r. - luni), dupa ce mi-am inaintat demisia, am fost chemati sa lucram in regim de urgenta la aceste lucruri", a precizat Celea. Consecinta acestor intirzieri este faptul ca spitalele au fost lasate fara bani, veniturile lor ajungind doar pentru salarii.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.