"De 15 ani incoace, orice om care face umor se inspira din realitatea imediata. Asta vrea publicul si daca nu esti in ritm cu viata lui, nu-ti acorda interes. Doar geniile fac lucruri inatacabile in timp. Or, noi nu sintem asa ceva. Sau, poate cine stie?" (ride).
Asa a debutat interviul cu umoristul de serviciu al grupului Divertis, Toni Grecu. Fost inginer electronist, fost absolvent al facultatii de profil din Iasi, Toni Grecu este intocmai ca tara in care traieste si gindeste: trist, dar plin de umor.

Cum vede un umorist de cariera starea natiunii?
Mediocra! De tot risul! Institutiile statului sint mediocre. Asta e tragic! Ma bucura ca a spus-o un oficial de cel mai inalt rang. in ce-l priveste, presedintele Basescu are un umor aparte. Si, citeodata, ride la propriile glume. Aici as avea niste semne de intrebare, pentru ca stim cu totii, cine ride de unul singur...

Pe Basescu l-ati parodiat in numeroase rinduri...
Este printre subiectele noaste preferate, pentru ca iese din linia celorlalti presedinti. Este cel mai bun actor politic, dar si actor in sensul propriu. Ride si plinge cu aceeasi convingere. Nu stiu daca disimuleaza sau traieste autentic, dar daca disimuleaza, o face de nota 10! Publicul adora glumele facute pe seama oamenilor mari! Pe noi ne intereseaza personajele care au expunere mare si mai putin acelea care sint valoroase, dar care nu ies in evidenta prin lucruri deosebite. Un asemenea personaj e Mona Musca. Nu ai ce mari glume sa faci pe seama ei.

Dar Oana Zavoranu, cu cele trei generatii de silicoane ale ei?
Asta-i altceva! Am parodiat-o de multe ori. Dac-ar fi sa fac un top al persoanelor pe care le-am parodiat in ultimul timp, recunosc ca Irinel Columbeanu si Monica Gabor sint de departe pe locul I. E un cuplu exceptional, care nu are cum sa nu fie luat in seama de cei care fac satira si umor. Vedetele de genul asta ar trebui sa fie mindre ca sint surse de inspiratie pentru umoristi!
Dar nu "muze"! Muze, nu!

E obositor sa faceti tot timpul umor? Trebuie sa ai o anumita stare sufleteasca pentru a-i face pe altii sa rida!
intr-adevar, e greu sa faci umor. Cineva spunea ca este cel mai greu sa faci publicul sa rida sincer. E mai usor sa-l faci sa plinga. Mult mai greu ajungi la tonul ala care declanseaza risul, starea de bine! Fara sa ma ascund, nu-mi este usor. Dar altceva nu stiu sa fac. Cind n-o sa mai pot face umor, o sa ma apuc de telenovele! Pe bune?
Glumesc! Am un organ al hazului interior care imi spune cind sa ma opresc. "Secretul Mariei" a fost o sursa de inspiratie inepuizabila! Nu avem nimic cu produsul in sine, dar daca are succes, nu ai cum sa-l ignori!

Acelasi umor pe care il transmiteti dincolo de micul ecran, il aveti si in viata de zi cu zi?
Nu, s-ar putea sa rideti. in viata de zi cu zi nu sint asa de vesel! Paradoxal, in meseria asta, sint oameni tristi. Am vazut niste filme documentare despre marii actori care au pus bazele comediei americane. Am o concluzie pe care nu stiu daca poate cineva sa o contrazica: oamenii care fac performanta in domeniul umorului, in viata particulara sint niste oameni tristi. Eu insumi nu sint un om exuberant, dement, care face poante. Sint asezat, foarte pragmatic, uneori pesimist. N-am timp sa ma ocup de o mare victorie, pentru ca automat sint invadat de grijile pasului urmator. Si asta ma enerveaza la culme! Nu sintem ceea ce parem.
Trebuie sa iesi din starea de umor ca sa privesti cu ochi critic! Oamenii care fac divertisment sint foarte normali si d-aia avem "organul" umoristic normal. Daca esti un zgubilitic, un trasnit, nu poti sa-i judeci pe altii, sa fii critic, sa fii acid si piscator. Doar starea de normalitate iti poate oferi detasare.

Presupun ca familia isi aduce contributia la aceste critici constructive. Din cine se compune?
Din sotie si copil - Vlad, in virsta de 12 ani. Sotia e riguroasa, ordonata. Este absolventa de filologie, cu specializare in limbile engleza si poloneza. Lucreaza in media, face stiri la Radio Romania Actualitati. Nu primesc din partea lor laude nemotivate. Daca e sa fie ceva rau, sint taxat direct si pe fata.

V-ati imaginat, pe vremea cind erati inginer electronist, ca o sa faceti umor la televiziune?
Vai de mine, nici vorba de asa ceva!


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.