Filmul de lung metraj "Ryna" in regia Ruxandrei Zenide a castigat sambata seara Marele premiu al Festivalului International de Film "Cinema Jove" de la Valencia (Spania). Pelicula, care a concurat la sectiunea principala a festivalului, alaturi de alte 11 lung metraje, relateaza povestea unei fete de 15 ani care lucreaza intr-un atelier auto din Sulina.

In rolul principal, regizoarea Ruxandra Zenide a distribuit-o pe tanara actrita Dorotheea Petre, recent laureata a festivalului de film de la Cannes cu premiul de interpretare al sectiunii "Un Certain Regard" pentru filmul lui Catalin Mitulescu intitulat "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii".

Premiul acordat de juriul de la "Cinema Jove" se adauga unui sir de 15 distinctii castigate de filmul "Ryna" la alte festivaluri prestigioase de film - de la Mannheim, Geneva, Bordeaux, Cottbus si TIFF, dintre care trei de interpretare pentru Dorotheea Petre. De asemenea, "Ryna" - realizat de Strada Film, producator Catalin Mitulescu - a fost selectionat oficial si in cadrul editiei din acest an a Festivalului International de Film de la Karlovy Vary (30 iunie-8 iulie), unde va concura in cadrul sectiunii "East of the West".

In 2005, Dorotheea Petre - studenta in ultimul an la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, Bucuresti - a fost distinsa la Festivalul International de Film de la Cluj, TIFF, cu premiul pentru debut in filmul romanesc, pentru rolul sau din "Ryna". Productia multipremiata a fost realizata cu fonduri romano-elvetiene si cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, urmand ca in luna octombrie a acestui an sa fie lansata in cinematografele din Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.