Cu toate ca, in ultimii ani, realitatea virtuala a cunoscut o expansiune de proportii, mai putin de o treime din romani au navigat pe internet, conform ultimelor informatii date publicitatii. Potrivit unui studiu recent elaborat de trafic.ro, romanii sunt interesati de download-uri, stiri sau isi cauta un loc de munca.

Cu toate ca, in urma cu 10 ani, termenul de internet era aproape necunoscut, cresterea numarului de utilizatori a crescut gradual. Conform statisticilor, fiecare an a adus, pentru Romania, un nou milion de "useri" ce acceseaza internetul in diferite scopuri. Daca in tarile in curs de dezvoltare tendinta este ca numarul utilizatorilor de internet sa se dezvolte constant, in tarile dezvoltate se constata o inghetare a pietei.

Fenomenul internet

Accesat cu preponderenta de tineri cu varste cuprinse intre 20-40 de ani, cu o viata activa, internautii se informeaza aproape exclusiv prin intermediul calculatorului. Extinderea internetului a reusit sa genereze si dezbateri pe aceasta tema, dezbateri destul de aprige prin prisma modului cum un tanar se documenteaza. Se vorbeste chiar despre pericolul disparitiei presei scrise sau a cartilor, dar pericolul nu este unul real.

Pe plan mondial, tarile cu cei mai infocati utilizatori de internet sunt Canada, unde peste 71% din totalul populatiei adulte sunt utilizatori de internet, Coreea de Sud (70%), SUA (68%), Japonia (65%).

La sfarsitul anului 2003, in Europa erau aproximativ 210 de milioane de utilizatori. Diferenta dintre Europa de Est si cea de Vest este foarte mare: de patru ori mai multi utilizatori in statele vestice decat in Europa Centrala si de Vest. 73% din cei care utilizeaza internetul in Europa apeleaza la site-uri care ofera informatii despre produsele pe care vor sa le achizitioneze, iar 50% din ei acceseaza informatii despre turism si calatorii.

Sase milioane de internauti in Romania

In luna mai, 5.798.332 de vizitatori unici din Romania au accesat internetul si 17.406 de vizitatori unici din strainatate, aceasta luna fiind considerata de catre specialisti una dintre cele mai active din punct de vedere al cresterii inregistrate. Fata de luna aprilie, audienta internetului a crescut cu 11,22%. Trafic.ro, serviciul de analiza web, monitorizeaza peste 21.500 de site-uri romanesti.

In clasamentul mai sus mentionat, pe primele pozitii din punct de vedere al afisarilor si al vizitatorilor se afla site-urile cu posibilitate de download, cele destinate stirilor (din sport!) si cele de recrutare online. Dintre vizitatorii din strainatate ai site-urilor romanesti, cei mai multi sunt, conform monitorizarii Trafic.ro, din Statele Unite (17,9%), Marea Britanie (9,06%), Germania (3,69%), Canada (3,55%), Franta (2,85%) si Italia (2,33%). Numarul mare de utilizatori din afara granitelor se datoreaza, in special, serviciilor de download sau dating.

Publicitatea on-line se dubleaza

Potentialul internetului a inceput sa fie exploatat la maxim de catre toti cei care vor ca afacerea sa satisfaca cererea tot mai exigenta a consumatorului. Unul dintre cele mai vizibile efecte ale dezvoltarii internetului este publicitatea on-line. Veniturile din publicitatea on-line a atras in jur de cinci-sase milioane de euro, in 2005. Cu toate ca suma nu pare a fi impresionanta, bugetul alocat de marii advertiseri a crescut cu 100% de la an la an.

E-commerce-ul a continuat si el sa aiba un trend ascendent, tot mai multi romani folosesc modalitatea de plata cu ajutorul internetului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.