Refuza sa faca emisiuni tv si il irita sa vada filmele in care joaca

Actorul a primit Premiul de excelenta la TIFF. Asteapta un scenariu adevarat, altfel nu va mai juca in filme.

Premiul TIFF este primul primit de la Cluj?

Da. Am primit chiar prea multe premii de-a lungul anilor, dar acesta e primul care vine de la Cluj. M-au intrebat inainte daca il accept. (Ride). Eu sint onorat! Asta inseamna ca nu am muncit degeaba.

Provincia contraataca

Chiar avem nevoie de atitea festivaluri de film, de teatru, in afara Bucurestiului? E cumva vorba despre "provincia care contraataca"?…

Sigur, Bucurestiul inca este capitala culturii, dar o capitala mai prafuita si mai anchilozata. Zicem ca provincia ataca, dar adevarul este ca aici se fac mai bine aceste festivaluri, se organizeaza mai bine, ca sa depaseasca Bucurestiul. Este o ambitie si din ambitie ies lucruri bune. E bine sa avem cit mai multe, pentru ca altfel nu ne putem cunoaste noi intre noi, artistii. Pe vremuri se faceau turnee, noi mergeam la Botosani, cei de la Botosani veneau la Bucuresti. Acuma nu se mai poate face asta, ca nu sint bani.

"Publicul ne-a parasit, dar s-a intors la noi"

Ne declaram, inainte de 1989, mari "mergatori" la teatru, apoi, brusc, v-ati trezit cu salile goale. S-a schimbat situatia?

Dupa 1989, spectacolul strazii a fost mai puternic. Si spectacolul mediatic. Am fost chiar suparat pe public, pentru ca ne-a parasit. Noi nu l-am uitat niciodata. Nu l-am parasit si, din contra, pentru el am facut ce am facut. Dar acum si-a revenit si s-a intors la teatru. Vine si mult tineret. Plus ca teatrul, filmul sint mijloace de informare. Daca ti-e lene sa citesti o carte, te duci la teatru ori la film. Englezii asa fac, pun in scena piese serioase, pentru copii, ca sa invete de mici. Daca nu vor sa citeasca, il invata pe Shakespeare vazindu-l.

Ati cunoscut publicul romanesc si inainte de 1989, si acum. S-a schimbat, privit de pe scena, din perspectiva actorului?

Nu s-a schimbat. Dar subiectele sint altele. Si este mai multa libertate, se poate ride acolo unde trebuie sa rizi, ca inainte, chiar si la comedii mai pline de metafore, te uitai in dreapta, in stinga, inainte sa rizi, sa nu te toarne la Securitate cineva! Noi avem un public extraordinar pentru ca avem traditie in teatru. Scoala noastra de teatru este apropiata de cea ruseasca.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.