Pentru viitoarea stagiune, care va demara in 24 septembrie, au fost anuntati urmatorii conferentiari: Mihai Razvan Ungureanu, Constantin Balaceanu Stolnici, Varujan Vosganian, Vladimir Tismaneanu, Andrei Plesu, Ana Blandiana, prof. Nicolae Tanasoca, maestrul Radu Beligan, Ileana Malancioiu, Zoe Petre, Robert Turcescu, Adrian Vasilescu, prof Sorin Alexandrescu, prof Ionel Vianu, Cristian Tudor Popescu si Lucian Pintilie. Cele 14 conferinte care au avut loc pana acum vor fi puse la dispozitia publicului, ca tiparituri si ca inregistrari audio-video, la sfarsitul lunii septembrie.

La un an de la ocuparea fotoliului de director al Teatrului National Bucuresti, Ion Caramitru a facut bilantul stagiunii care tocmai s-a incheiat, a anuntat spectacolele stagiunii viitoare. Bilant este un fel de a spune, daca tinem cont ca din excursul lui Caramitru a lipsit cu desavarsire coordonata economica a acestuia. A fost mai degraba un "remember" al premierelor stagiunii 2005-2006. Probabil ca nu ar fi fost lipsita de interes o comparatie cu activitatea TNB din perioada Dinu Sararu. In acest fel am fi aflat si noi care e noua filosofie economica a teatrului si eficienta ei.

De asemenea, Ion Caramitru a anuntat afilierea Teatrului National in noua structura europeana, NETA (New European Theatre Action), o asociere a mai multor teatre nationale din Balcani si a festivalurilor adiacente, presedinte pentru doi ani fiind chiar Ion Caramitru. NETA a luat fiinta in 2004, la initiativa ministrului Culturii din Republica Macedonia, Blagoja Stefanovski, intrunind dorintele numerosilor oameni de teatru din Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Muntenegru, Croatia, Macedonia, Romania, Rusia, Slovenia, Serbia si Turcia. La primul festival NETA, recent desfasurat la Podgorica, Nationalul bucurestean a fost reprezentat de Dan Puric, cu spectacolul sau "Vis".

Proiectele stagiunii 2006-2007

Au fost anuntate o serie de proiecte in faza de finalizare a discutiilor cu regizorii pentru stagiunea 2006-2007: Alexandru Tocilescu, cu piesa "Eduard al III-lea" de W. Shakespeare, Dinu Cernescu - "Sambata, duminica, luni" de Eduardo de Filippo, Claudiu Goga - "Jocul ielelor" de Camil Petrescu si regizorul Vlad Massaci - titlul spectacolului n-a fost inca stabilit. Totodata se doreste o colaborare cu maestrul Liviu Ciulei, precum si cu cunoscutul regizor ucrainean Andreiy Zholdak.

Un alt proiect care prinde contur, prin deblocarea unui fond de 2 miliarde de catre Ministerul Culturii si Cultelor, este Centrul "Ion Sava". Acest centru ar urma sa-si inceapa activitatea intre 4 si 14 septembrie, cu un atelier de creatie actoriceasca si regizorala, condus de maestrul Radu Penciulescu.
Teatrul National a primit o sumedie de invitatii nationale, dar si internationale, insa, la putine a putut da curs, in primul rand datorita faptului ca majoritatea actorilor sunt antrenati in repetitii pentru noile montari.

Ion Caramitru a inceput si o intensa actiune de curatire a teatrului, dar si de modernizare. Foaierul de la sala Amfiteatru a primit deja o alta fata, celelalte urmand sa intre in lucru astfel incat intrarea in teatru sa fie o placere. Se intentioneaza ca la Sala Mare sa-si gaseasca locul un restaurant, o librarie si o galerie de arta, pentru care se vor organiza licitatii, astfel incat teatrul sa fie deschis de la amiaza pana la terminarea spectacolului, dupa modelul Nationalului londonez.

Pe de alta parte, s-au facut referiri la proiectele viitoarei stagiuni, unele aflate intr-o faza avansata de repetitii (pregatirile urmand sa continue pana in data de 10 iulie cand personalul artistic intra efectiv in vacanta (pana in 10 septembrie). "Lucrul cel mai imbucurator pentru noi este faptul ca in momentul de fata Teatrul National lucreaza in plin. Avem cinci piese in repetitii", a subliniat Ion Caramitru, al carui scop major este un "teatru bun" care nu se poate face decat cu actori si regizori buni, pe texte valoroase. Au fost prezentati regizorii, incepand cu Lynne Parker, tanara regizoare din Irlanda care monteaza "Dansand pentru zeul pagan" ("Dancing at Lughnasa") de Brian Friel.

Fascinata de lucrul cu actorii romani, Lynne Parker apreciaza in intalnirea dintre cele doua culturi, cea romaneasca si cea irlandeza, forta lor de a se referi la relatia trecut-prezent si de a privi hotarat spre progres. Dramatismul piesei se naste din relatia intre femei si barbati, relatii universale care vor avea ecou si in publicul romanesc. Ion Caramitru a apreciat textul ca "o capodopera a dramaturgiei irlandeze, o piesa emotionanta, careia i-am descoperit cu uimire rezonanta directa in psihologia romaneasca. Asistam de fapt la o intalnire intre doua culturi care se ingemaneaza".

Catalina Buzoianu revine dupa o lunga absenta la Teatrul National, pentru a relua lucrul la "Menajeria de sticla". Ion Caramitru a anuntat ca data sigura pentru premiera cu "Burghezul gentilom" dupa Moliere - 26-28 septembrie, la Sala Mare, in cadrul Summitului francofoniei, spectacol in regia lui Petrica Ionescu. Piesa lui Moliere a fost aleasa intrucat in viziunea regizorului textul si-a pastrat actualitatea. Va fi un spectacol cu sageti trimise catre imbogatitii de azi. La randul sau, regizorul prezinta "Burghezul gentilom" ca pe "un divertisment, un amuzament sublim, compus pe o structura de commedia dell'arte, imbogatita cu impulsuri baroce". "Am pastrat structura lui Moliere perfect, precum si vitalitatea teatrala a unui spectacol de genul acesta, adica spectacole totale, in care este si muzica, si balet, decor si efecte de toate naturile", a apreciat regizorul. Felix Alexa va pune in scena "Neintelegerea" de Camus. Invitata sa de onoare este actrita Mariana Mihut de la Teatrul Bulandra.

Proiectul Teatru nou cu piese vechi, coordonat de dna Sanda Manu, prinde viata o data cu primul spectacol ce va avea premiera la Sala Atelier, "Sanziana si Pepelea" dupa V. Alecsandri, regia Dan Tudor. Este un basm pentru adulti, care vorbeste despre necesitatea copilariei ca o permanenta a vietii noastre. Pentru actorul-regizor, acest debut la National este cam a 20-a piesa pe care o monteaza, numai ca de data aceasta va colabora si va fi "supravegheat" atent de fostul sau profesor, Mircea Albulescu, intrat de curand in distributie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.