Recenta carte publicata de Gabriel Liiceanu rotunjeste o idee pe care autorul a sustinut-o si argumentat-o cu prilejul unei conferinte Microsoft

Cea mai spectaculoasa sectiune a volumului "Despre minciuna" este un studiu de caz si este intitulata "Minciunea si Romania". Gabriel Liiceanu indica, in doar citeva pagini, punctele de reper ale istoriei moderne si contemporane a Romaniei, privita din unghiul raportarii la ideea de minciuna. A minciunii, care e de mai multe feluri si care poate da, cind e bine dozata, si consecinte sociale benefice.

A trai in minciuna

Romania traieste intr-o minciuna nefasta, sustine fostul discipol al lui Constantin Noica. "Minciuna in care traim noi astazi este legata de acest furt al Revolutiei, de aceasta deposedare istorica: e absurd ca Romania sa fi scapat de Ceausescu pentru a cadea in mina activistilor, a securistilor si a poetilor lui de curte. E absurd, dar noi traim in acest absurd." Nu doar Revolutia a fost furata in Romania, spune Gabriel Liiceanu.

O data cu aceasta, si mintea oamenilor care traiesc aici a fost, in buna masura, subtilizata. Furtul mintii nu este facut, asa cum se poate intimpla, pentru un scop nobil. Mintea "poate fi furata la cu totul alta scara, ca minte colectiva, ca minte a multora si, daca e nevoie, ca minte a majoritatii". Comunismul si capitalismul de tranzitie din Romania sint perioade in care acest tip de frauda, de neiertat, a fost regula.

Minciuni teribile

"Daca e sa-l credem pe Machiavelli, pentru ca istoria noastra, in 1990, nu a fost cenzurata potrivit standardelor impuse peste tot in lume atunci cind a fost vorba despre asanarea societatilor corupte, avem toate sansele sa ne asezam in noua tiranie care a inceput deja sa fie generata de noua coruptie." Ce ar fi trebuit facut in 1990? Simplist spus: purificarea inceputa in decembrie ’89 nu ar fi trebuit sa fie intrerupta. Ar fi fost mult de reevaluat si reasezat, in conditiile in care comunismul a adus "in economia minciunii publice" patru noutati teribile: a) a fost o "minciuna fundamentala si repetitiva, minciuna scoasa in fata si sistematizata ca ideologie"; b) era minciuna sfruntata, gogonata care, prin teroare, trecea drept adevar; c) a devenit minciuna colectiva, generalizata, pentru ca cel mintit mintea, la rindul sau, facindu-se ca crede in minciuna care i se serveste ca adevar; d) a ajuns, in cele din urma, minciuna atotcuprinzatoare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.