Pretul energiei electrice nu va fi majorat in acest an, ca urmare a evolutiei favorabile a productiei la Hidroelectrica, dar si a faptului ca pretul gazelor nu a crescut conform estimarilor de la inceputul anului, a declarat, ieri, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Nicolae Opris, citat de Mediafax.

Termenul prevazut pentru urmatoarea modificare a tarifelor reglementate la electricitate era data de 1 iulie 2006, insa nivelul atins de productia Hidroelectrica a facut ca viitoarea majorare a preturilor reglementate sa fie stabilita pentru data de 1 ianuarie 2007. "Fiind un an de exceptie, am limitat profitul Hidroelectrica, in sensul ca i-am luat mai multa energie reglementata decat pachetul de 20%, ca sa tinem sub control cresterea preturilor", a precizat Opris.

Seful ANRE a apreciat ca majorarea fixata pentru anul viitor va fi de circa 4,5%, in conditiile in care rata inflatiei pe 2006 nu va depasi tinta de 5% a bancii centrale. Astfel, la inceputul anului viitor ajustarile de pret se vor face mai ales in functie de evolutia costurilor de transport si de distributie.

Presedintele ANRE a adaugat ca institutia a decis modificarea orelor de varf, cand tarifele sunt la cel mai ridicat nivel, pentru a ajuta consumatorii industriali mici si mijlocii. Astfel, orele de varf vor fi in intervalul 7-10, fata de 9-12 in prezent. "Oricum in acest interval, 7-10, are loc cresterea intre golul de noapte (consum minim) si varful de dimineata, cand sistemul e cel mai solicitat", a explicat Opris.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.