Conf. univ. dr. Andra Vasilescu, prodecan al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii din Bucuresti si coautor al Gramaticii Academiei Romane, a declarat pentru Adevarul ca baremul de corectare si notare al probei de Limba si literatura romana din cadrul testelor nationale contine greseli. in prima parte a subiectelor de romana, la punctul 8, elevilor li s-a cerut sa transcrie din textul lui Ion Pillat, "Copil de-odinioara", propozitia subordonata si sa-i precizeze felul.

In barem scrie negru pe alb ca elevii primesc 2 puncte daca scriu ca propozitia subordonata "Cand sufletul impovarat venise/Cu tarna lui de poame si de vise/in casa amintirilor inchise" este circumstantiala de timp, ceea ce este gresit in opinia conf. univ. dr. Andra Vasilescu.

"Propozitia este atributiva circumstantiala. Se subordoneaza substantivului toamna, cu sens temporal, ceea ce permite folosirea adverbului relativ cand si explica semnificatia suplimentara circumstantiala a atributivei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.