Managerii de firma au abandonat metodele traditionale de recrutare a personalului, precum targurile de joburi, in favoarea metodelor atipice precum testele psihologice sau examinarea cu poligraful.

Recrutare - Etica pare sa cantareasca tot mai mult pe piata muncii din Romania. Managerii isi doresc atat angajati sanatosi psihic, dar si cinstiti si loiali companiei. "Confruntandu-ma cu furturi de bani si scurgeri de informatii din firma referitoare la baze de date, clienti si conditii comerciale oferite, am decis in aprilie-mai 2001 introducerea testului poligraf pentru verificarea angajatilor. Dar si ca o conditie de angajare a unor noi colegi. Eu insumi am solicitat efectuarea testului cu detectorul de minciuni", ne-a declarat Adrian State, directorul general al firmei de materiale de constructii Den Braven Romania.

State sustine ca aceasta politica de personal a salvat firma de la faliment si a redat increderea angajatilor corecti. "Primul lucru care li se spune persoanelor la poligraf este acela ca pot refuza testul. Cei care l-au refuzat insa au venit a doua zi cu demisia si din acel moment nu s-au mai furat bani din firma", ne-a asigurat Adrian State. Romania este singura tara membra a grupului Den Braven care a introdus acest sistem. "La angajare punem o singura intrebare: "Ti-ai furat angajatorul?"".

Maria Suciu, director HR la compania de recrutare e-jobs, spune ca fimele de talie mare practica metode care pot parea bizare, dar care urmaresc sa afle capacitatea inovatoare a aplicantului. "Companiile sunt mai putin interesate de ce stiu sau au realizat aplicantii pana in momentul interviului. Candidatul se poate trezi cu intrebari de tipul: cum ati concepe o camera de baie pentru Bill Gates? Aplicantii trebuie sa vina cu idei la care Bill Gates nu s-a gandit inca, ceea ce nu e un lucru usor, dat fiind ca acesta isi poate programa temperatura apei din cada cu ajutorul telecomenzii din masina", ne-a explicat Suciu.

"Este uimitor ca multe companii inca mai apeleaza la targul de joburi"

Opinie "Recrutarea de personal trebuie sa fie rapida si creativa. Prima regula pe care trebuie sa o ia in considerare cei care se ocupa de recrutarea de personal este ca specialistii cei mai buni din domeniu au deja slujbele pe care si le-au dorit. Asa ca trebuie sa ii cautam noi pe cei pe care ii dorim, nu sa stam si sa asteptam sa vina ei la noi. Este uimitor faptul ca atat de multe companii inca mai apeleaza la targuri de joburi", a spus John Sullivan, profesor de management la Universitatea de stat din San Francisco intr-o declaratie aparuta recent in "Ziarul Financiar".


Despre autor:

Compact

Sursa: Compact


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.