Majoritatea liceenilor bucuresteni petrec cateva ore pe zi in fata calculatorului, dar cel mai adesea utilizarea computerului inseamna jocuri, internet, chat, filme si muzica, si mai putin un instrument de invatare. Acestea sunt rezultatele studiului realizat de ECDL Romania.

STUDIU - Potrivit analizei "Cultura IT in licee", peste 90% dintre liceeni au un calculator acasa si mai mult de jumatate dintre ei il folosesc de mai bine de cinci ani. Toti tinerii intervievati au declarat ca au acces la calculator cel putin o data pe saptamana, in laboratoarele de informatica de la scoala. Un liceean din doi petrece zilnic intre doua si cinci ore in fata calculatorului, iar 14% dintre adolescenti, intre sase si opt ore pe zi.

Cei mai multi elevi de liceu au recunoscut ca o mare parte din timpul petrecut in fata calculatoarelor este destinat distractiei. Acestia folosesc calculatorul in special pentru chat si jocuri. Rareori PC-ul este folosit pentru scoala, astfel incat numarul materiilor la care ei folosesc computerul este mult mai mic decat al jocurilor cu care isi ocupa o buna parte din timp. 28% dintre persoanele chestio-nate au recunoscut ca jumatate din timpul petrecut in fata computerului il folosesc pentru a se juca: 13% se joaca aproape tot timpul, iar 48% se joaca intr-o mica masura.

Cele mai agreate jocuri sunt cele violente, de strategie sau de actiune, iar cele mai cunoscute programe sunt Windows, Office si Internet Explorer. Autorii studiului apreciaza ca nu exista decalaje majore intre raspunsurile baietilor si cele ale fetelor in ceea ce priveste abordarea si intelegerea calculatorului. Studiul a fost realizat pe baza unor chestionare la care au raspuns 946 de elevi din clasele IX - XII, de la zece licee din Capitala.


Despre autor:

Compact

Sursa: Compact


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.